Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Begunci v Iraku (foto: ZN)
Begunci v Iraku

Predsednik Caritas Internationalis o nasilju v Iraku: Kdaj se bo naša vesoljna človeška družina začela učiti iz zgodovine?

Svet | 23.08.2014, 14:55

„Kako lahko člani iste družine zadenejo take krutosti lastnim ljudem v imenu religije?“ To vprašanje si zastavlja kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga, predsednik Caritas Internationalis, v pismu, katerega je naslovil na kaldejskega patriarha, Louisa Raphaela Saka, in msgr. Shlemona Wardunija, predsednika Karitas v Iraku.

Zagotavlja jima skrb za varnost in blaginjo, predvsem pa obljublja molitev za iraški narod. Z veliko žalostjo in bolečino v srcu, piše kardinal, pričujemo „uničevalnemu nasilju“ in opazujemo 1,2 milijona oseb na begu, ki upajo, da bodo rešili lastna življenje in življenja svojih družin: „Z veliko grozo gledamo podobe ljudi, ki so bili dobesedno oropani vse svoje lastnine in sedaj nimajo nobenih sredstev, da bi si kupili hrano ali da bi zadostili svojim osnovnim potrebam.“ Maradiaga spominja na 40 otrok, ki so nedavno med begom izgubili življenje zaradi pomanjkanja vode. „Kdaj se bo naša vesoljna človeška družina začela učiti iz zgodovine,“ se sprašuje.

V imenu Caritas Internationalis zatem izraža podporo in solidarnost iraški Cerkvi, tako kot tudi delavcem lokalne Karitas in vsem verskim kongregacijam ter drugim organizacijam, ki nudijo konkretno pomoč preganjanim osebam, da bi olajšale njihovo trpljenje, jim priskrbele hrano, streho nad glavo in pozdravile po preživetih travmah. Tako piše kardinal Maradiaga. V nadaljevanju izraža globoko zaskrbljenost zaradi usode kristjanov, jazidov in drugih verskih manjšin, ki so prisiljene bežati pred krutostjo džihadistov. Prav tako je Caritas Internationalis zaskrbljena zaradi posledic, ki bi jih ta val nasilja lahko imel za nadaljevanje dialoga med krščanstvom in islamom ter za miroljubno sobivanje, v katerem sicer živi veliko muslimanov in kristjanov na Bližnjem vzhodu ter po svetu. Obenem pismo še hvali pogum, trdnost in močno ter ljubeče pričevanje, ki jih kažejo Cerkev v Iraku in vse osebe dobre volje, ki se soočajo s tem zločinom proti človeštvu in zagovarjajo pravico do življenja vseh.

Kardinal Maradiaga spominja tudi na besede papeža Frančiška, da »se nasilja ne premaga z nasiljem, temveč se premaga z mirom«. Z le-temi se obrača neposredno na skrajneže Islamske države. Poziva jih, naj prenehajo z grozotami, zaradi katerih trpijo njihovi bratje in sestre, in naj nasprotno delajo za gradnjo družbe, v kateri vsa človeška bitja, ki pripadajo večinskim ali pa manjšinskim skupnostim, lahko živijo v miru.

Zatem pa poziva še svetovne voditelje na vseh ravneh, da bila zagotovljena varnost vsem vpletenim osebam, da bi bila ponovno vzpostavljena pravna država in da bi se zaustavila dobava orožja tistim, ki so zagrešili ta zločin proti življenju in proti človekovemu dostojanstvu. „Caritas Internationalis, ki s svojim imenom in vsakim dejanjem pričuje za ljubezen med narodi, poziva k eni človeški družini, v kateri nihče ne bi smel umreti zaradi lakote ali žeje, niti izgubiti življenja zaradi sovraštva in nasilnih napadov.“ Spodbujati želi „človeško družino, ki živi skupaj v miru in harmoniji, v usmiljenju in pravičnosti“. „Ostanimo zavezani,“ s temi besedami kardinal Maradiaga zaključuje, „pospeševanju in podpiranju kulture miroljubnega dialoga, ki si prizadeva uveljaviti solidarnost in medsebojno odgovornost med ljudstvi in narodi.“

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...