Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Revščina temnopoltih Američanov neizogibna pot v rasne nemire?

Svet | 20.08.2014, 14:12 Petra Stopar

V predmestju St. Louisa v ameriški zvezni državi Missouri so zaradi smrti temnopoltega mladeniča Michaela Browna že deseti dan potekali protesti, ki so tokrat minili mirno. Kot je za naš radio povedal profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bomogil Ferfila, so rasni nemiri v Ameriki že skoraj »folklora« in čeprav sta obe strani, tako beli kot temnopolti policisti, enakovredni pri nasilju druga do druge, so večinoma črnci tisti, ki zaženejo proteste.

Kot poudarja poznavalec razmer v ZDA in redni profesor na ljubljanski fakulteti dr. Bogomil Ferfila, moramo vedeti, da za obnašanjem in razburjenjem temnopoltih stojijo težke socialne in ekonomske razmere, revščina in občutek brezizhodnosti, ki so zasidrane v samo srce te rase.

Kaj se je med mladeničem Michelom Brownom in policistom Darrenom Wilsonom dejansko dogajalo, je še vedno predmet spora med lokalnimi prebivalci in zveznimi oblastmi. Medtem ko obdukcija ni odkrila sledi pretepa, lokalna policija trdi nasprotno. Priče pa pravijo, da je policist pokončal Browna, kljub temu da se je želel ta predati. »Je pa seveda res, da so ameriški policisti zaradi te nore situacije v Ameriki, ki je ta, da ima lahko praktično vsak doma brzostrelko, mitraljez, pištolo, puško, mnogo bolj previdni, kajti tam jih resnično pobijajo ogromno. In predvidevam, da bi zato vsak, ki se počuti ogroženega, malo bolj živčno reagiral,« meni Ferfila.

Položaj črnskega prebivalstva pa je v ZDA relativno slab, dodaja, navkljub temnopoltim predsedniku, ministru in uredniku prvega časopisnega medija New York Times. »In ravno v tem slabem položaju, velikih stopnjah nezaposlenosti, segregiranosti mest – morate vedeti, da kapital in belci, takoj ko se začnejo resni nemiri – poberejo šila in kopita. Vrsto mest – Detroit, Newark, deloma Los Angeles – ko so se tam začeli rasni nemiri, so delavci in podjetniški kapital zbežali, in nastala je sama revščina. Bojim se, da to čaka tudi Ferguson in St. Louis.«

Protesti ob Brownovi smrti pa so očitno opogumili tožilca v New Yorku Daniela Donovana, ki je se je odločil, da bo sestavil obtožnico proti newyorškemu belopoltemu policistu. Ta je julija med poskusom aretacije prijel temnopoltega prodajalca Erica Garnerja s tako imenovanim 'daviteljskim' prijemom, ki bi moral biti prepovedan, zato Garner, sicer astmatik, tega ni preživel. Tudi ta dogodek je sprožil proteste zoper policijsko nasilje.

Kot ugotavlja Ferfila, so ti nemiri predvsem veliko opozorilo oblastem, »da je treba več narediti na področju sociale«. V tem smislu pa je tektonske premike v pozitivno smer naredila že sama uvedba Obamove zdravstvene reforme.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...