Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na letalu z novinarji (foto: Radio Vatikan)
Papež na letalu z novinarji

VIDEO: Papež o Iraku: Ustaviti napadalca, ne bombardirati!

Cerkev po svetu | 19.08.2014, 12:56 Marta Jerebič

Iraške vladne sile in zavezniške oborožene skupine so danes sprožile obsežno akcijo za vnovično osvojitev mesta Tikrit, ki je od junija v rokah sunitskih skrajnežev iz Islamske države. Kurdski borci in iraška vojska pa so zavzeli večji del jezu na reki Tigris pri Mosulu na severu Iraka, ki so ga skrajneži osvojili 7. avgusta. Ameriški predsednik Barack Obama je ob tej novici obljubil nadaljevanje ameriške pomoči, obenem pa poudaril pomen čim prejšnjega oblikovanja vlade narodne enotnosti v Bagdadu. Medtem je papež Frančišek znova pozval Združene narode, naj preučijo načine, kako ustaviti napadalca in pri tem poudaril besedo ustaviti, ne bombardirati.

Ustaviti nepravičnega napadalca je upravičeno: "Poudarjam besedo ustaviti. Ne govorim o bombardiranju ali vojskovanju." Treba je pretehtati sredstva, s katerimi je mogoče ustaviti napadalca, to pa je po papeževih besedah naloga Združenih narodov, saj ena sama država tega ne more presoditi. "Spomnimo se, kolikokrat so se pod izgovorom, da bodo ustavile nepravičnega napadalca, sile polastile narodov in so naredile pravo osvajalsko vojno." Papež je še dodal, da obstaja pravica napadalca, da je ustavljen, da ne povzroča zla, in da je sam pripravljen iti v Irak. "V tem trenutku to ne bi bilo najboljše, vendar sem pripravljen iti tja."

Medtem papeško misijo v Iraku nadaljuje njegov odposlanec, kardinal Fernando Filoni, ki je danes v Bagdadu iraškemu predsedniku predal papeževo sporočilo. Včeraj je obiskal begunce v Erbilu v Kurdistanu: "Tu je 48 stopinj Celzija. Potrebe teh ljudi so torej nujne dobrine," je kardinal Filoni povedal za Radio Vatikan. Posebej pretres je bil, ko se je v minulih dneh v neki šoli srečal z begunci Yazidi: "Tukaj sem videl situacijo, ki je zelo, zelo dramatična: ne toliko z logističnega vidika, ampak s psihološkega in moralnega." Kardinal je povedal, kako so starejši med pogovorom jokali, ker ne vidijo več prihodnosti za svojo deželo, kulturo, tradicijo ter neprenehoma spraševali: 'Kaj smo storili, da nas želijo ubiti? Ženske so nemočno spremljale situacijo: med vznemirjenostjo, jokom in nezmožnostjo, da bi se odzvale zaradi velike bolečine in trpljenja. Otroci pa so jih gledali s tistimi velikimi očmi, skoraj kot bi jih spraševali: 'Kaj delate za nas?'"

Ob tem je kardinal dodal, da bi morali Združeni narodi ter Evropska unija poskrbeti ne le za takojšnje posredovanje, ampak tudi za ustvarjanje pogojev za čimprejšnje normalno življenje prebivalcev.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...