Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole

Kardinal Filoni v Iraku ob papeževi duhovni podpori

Svet | 18.08.2014, 10:29 Petra Stopar

Ob sklepu obiska v Južni Koreji se je papež Frančišek ustavil tudi v prošnji za kardinala Fernanda Filonija, ki se v Iraku mudi kot njegov osebni odposlanec. K zbiranju dokazov za zločine, ki jih vsak dan znova v Iraku zakrivijo pripadniki teroristične skupine Islamska država, je medtem mednarodno skupnost pozval primas anglikanske cerkve.

Sprva namenjen v Južno Korejo kot spremljevalec papeža Frančiška, je kardinal Filoni namesto tega odšel v Irak, da bi prinesel duhovno in finančno podporo vsem, ki bežijo pred nasiljem sunitskih skrajnežev. Sveti oče je v molitvi z južnokorejskimi kristjani molil za trpeč iraški narod, posebno preganjane za verske manjšine, pa tudi za to, da bi kardinalu Filoniju na tej misiji ob strani stal Bog.

Kot je poročala spletna stran Družine, ki se sklicuje na tiskovno agencijo kathpress, pa je med obiskom v Avstraliji anglikanski primas nadškof Justin Welby vlade po svetu pozval k zbiranju dokaznega materiala za zločine, ki se dogajajo v Iraku. Po navedbah britanskega časnika Daily Telegraph je podprl idejo o mednarodnem kazenskem pregonu iraških zločincev. „Od leta 1918, od konca vojne, ki je zaključila vse vojne, je človeštvo vedno znova obžalovalo: Nikoli več!“ je pojasnil nadškof iz Canterburyja. „Ampak potem si samo zatiskamo oči, ko v katerem koli kotičku sveta izvajajo genocid.“ Kar se trenutno dogaja na severu Iraka, je „onkraj sleherne lestvice človeških grozodejstev“. V globaliziranem svetu, v katerem tudi najbolj oddaljene dežele veljajo za „sosede“, „ne smemo dopustiti, da bi se takšna grozodejstva dogajala brez kazni“.

Četudi pa je ravnanje teroristične skupine Islamska država v Iraku še posebej okrutno, gre pri tem vendarle zgolj za del vse hitreje naraščajočega preganjanja kristjanov in drugih manjšin v številnih državah po svetu, je še poudaril anglikanski primas.

Ameriško centralno poveljstvo je sporočilo, da ZDA nadaljujejo zračne napade na sunitske skrajneže v okolici jezu na reki Tigris na severu Iraka. Američani so Kurdom pomagali pri obrambi njihove prestolnice Erbil in pri reševanju več deset tisoč jazidov in drugih manjšin z gore Sindžar.

Ameriški predsednik Barack Obama je uvodne operacije proti Islamski državi utemeljil kot obrambo Američanov in premoženja v Erbilu in pomoč civilistom. Tudi včeraj je v pismu kongresu uporabil enako utemeljitev za napade na Isil okrog omenjenega jezu. Uničenje le-tega bi po njegovih besedah ogrozilo ameriška življenja in premoženje vključno z veleposlaništvom v Bagdadu, iraška vlada pa prebivalstvu ne bo mogla zagotavljati nujnih storitev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...