Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Frančišek in kultura srečanja

Svet | 18.08.2014, 09:58 Marjana Debevec

Papež Frančišek je Koreji zapustil sporočilo miru in sprave. Tudi med včerajšnjim srečanjem z azijskimi škofi je poudaril potrebo po spodbujanju dialoga in kulture srečanje. Ob tem je izpostavil besedo empatija – znati se vživeti v drugega. To pa je prišlo do izraza tudi med današnjim srečanjem s predstavniki različnih verstev.

Pred sveto mašo za mir in spravo se je papež Frančišek srečal z nekaterimi verskimi voditelji v katedrali v Seulu. Čeprav ni bil predviden uradni nagovor, jim je sveti oče namenil nekaj besed. Zahvalil se jim je za to, da skupaj hodijo v Božji prisotnosti.

„Smo bratje, med seboj se prepoznavamo kot bratje in zato pojdimo skupaj naprej“, je dejal sveti oče. Kratek nagovor je sklenil s prošnjo, naj molijo zanj.

Kot vemo, papež vedno išče srečanje: vedno govori govori o kulturi srečanja“, je ob koncu papeževega obiska Južne Koreje poudaril tiskovni Svetega sedeža p. Federico Lombardi. „Ljudje pa se srečajo med seboj, ko so srca in um razpoložena za to, ko je oseba v vsej svoji globini pripravljena sprejeti drugo osebo in jo razumeti. Srečanje nas medsebojno obogati z duhovnimi vrednotami“. Ta empatija po njegovih besedah pomeni tudi sposobnost soglasja, pomeni biti na isti valovni dolžini, razumeti se skoraj instinktivno, saj z vsem bitjem poskušamo sprejeti drugega. „Zato lahko rečemo, da v papeževem slovarju pogosto najdemo to tematiko izraženo s pojmom kultura srečanja“, je še povedal p. Lombardi.

Papež in verski voditelji
Papež in verski voditelji © CTV/EPA
Posebej odmevna so bila papeževa srečanja z mladimi, kjer je sveti oče konkretno v prvi osebi živel to kulturo srečanja, saj se je povsem poistovetil z njimi, znal je vstopiti v njihovo miselnost in se je poglobil v njihove probleme.

Včerajšnje sklepne maše 6. azijskega dneva mladih se je kljub grožnjam in prepovedim oblasti udeležila skupina 300 mladih iz celinske Kitajske. Preko družbenih omrežij so se dogovorili, da se bodo srečali v Koreji in tako papežu Frančišku izrazili svojo ljubezen. Da jih ne bi odkrili, so potovali največ po trije skupaj, vsi pa so imeli turistično vizo.

Kitajska vlada je namreč najprej preprečila izhod 80 mladim, ki so poskušali odpotovati iz Pekinga, nato pa jih je celo zaprla. Med njimi so tudi nekateri bogoslovci, ki so se ob koncu šolskega leta uprli obhajati sveto mašo s škofi, ki jih ne priznava Sveti sedež.

Za agencijo Asia news je eden od mladih Kitajcev povedal: "Presrečni smo, da smo tukaj in ni nas strah. Do zdaj smo bili zelo zviti in vse je šlo dobro. Prepričan sem, da nas bo Frančiškov blagoslov varoval tudi na poti nazaj.

P. Federico Lombardi
P. Federico Lombardi © http://popekorea.catholic.or.kr

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...