Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Begunci v Iraku (foto: ZN)
Begunci v Iraku

Številni pozivi za konec nasilja v Iraku

Svet | 16.08.2014, 15:19 Marjana Debevec

Varnostni svet Združenih narodov je sinoči soglasno sprejel resolucijo, ki obsoja nasilje islamskih skrajnežev v Iraku in Siriji. Od držav članic omenjene organizacije pa resolucija zahteva, da jim preprečijo dotok denarja in borcev ter grozi ukrepi državam, ki je ne bodo upoštevale. Resolucija sicer zahteva tudi, da se islamski skrajneži sami takoj razorožijo in razpustijo. Papežev odposlanec kardinal Fernando Filoni, ki nadaljuje svoj obisk v Iraku, pa je medtem včeraj jazidom izročil papežev dar.

Kot je znano, so se sunitski skrajneži Islamske države Iraka in Levanta iz Sirije, kjer so se borili proti režimu predsednika Bašarja Asada, razširili v Irak in zavzeli velik del ozemlja na severu države, vključno z drugim največjim mestom Mosul. Preimenovali so se v Islamsko državo in na osvojenem ozemlju ustanovili kalifat. Prebivalstvo osvojenih ozemelj, ki ni sunitsko, silijo v spremembo vere, ali jih preganjajo z domov in na krute načine pobijajo.

Varnostni svet jih je zaradi tega razglasil za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti ter resolucijo sprejel po sedmem poglavju ustanovne listine, ki omogoča tudi uporabo sile.

V Iraku se v teh dneh mudi kardinal papežev posebni odposlanec kardinal Fernando Filoni, ki naj bi preučil, kaj lahko Cerkev naredi za mir v deželi. Po njegovih besedah je prva naloga Cerkve v tem trenutku sprejeti ljudi. Bivališča so sicer zasilna, na prostem, vendar pa se imajo ti ljudje vsaj kam zateči. Kardinal Filoni se je srečal tudi s predstavniki jazidov in jim izročil papeževo pomoč. „Svetega očeta in vse ljudi dobre volje prosijo, naj jih ne pozabijo v tej tragediji, ki jih je ponižala in uničila. Pretresljivo je pričevanje teh ljudi, ki močno trpijo zaradi mrtvih svojcev, ugrabljenih žena in izropanih domov. Ne vedo, kam naj gredo“. Zatem se je kardinal Filoni odpravil bolj na sever države, kjer se je srečal z majhno kaldejsko skupnostjo. „Zahvalil sem se jim, za vse kar delajo, saj so na svoje domove sprejeli begunske družine“, je povedal kardinal Filoni in dodal, da bo kmalu obiskal tudi različne begunske centre.

V Irak je danes prispel tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Tik pred njegovim prihodom pa je v mesto Erbil prispelo tudi prvo transportno letalo nemške vojske s humanitarno pomočjo.

Člani Gibanja fokolarov iz Jordanije so zaradi težke situacije na Bližnjem vzhodu napisali posebno izjavo, v kateri kristjani in muslimani skupaj izražajo veliko bolečino zaradi vsega, kar se dogaja na omenjenem območju. Omenili so nasilje v Siriji, Gazi in na severu Iraka in obsodili vsako obliko nasilja nad človekom. „Kdor izvrši takšna dejanja, nima vere“, so zapisali in dodali, da je bistvo religije srečanje med Bogom, človekom in celotnim stvarstvom. Ob tem so obsodili tudi ustvarjanje geta določene vere, saj so v omenjenih državah do sedaj živeli skupaj ljudje različnih verstev.

Poudarili so tudi pomen dialoga za vzpostavitev miru. Zato so se kristjani in muslimani iz Gibanja fokolarov zavezali h gradnji bolj miroljubne družbe, kjer bo spoštovano človekovo dostojanstvo ne glede na versko in etnično pripadnost. Prepričani so namreč, da je mogoče vzbujati dobro in ga širiti v svojem okolju, pa tudi, da zlo ne bo imelo zadnje besede, saj nam to zagotavlja vera v Boga.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...