Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Cigani na odru Slomškovega doma (foto: Svobodna Slovenija)
Cigani na odru Slomškovega doma

Mladinski dan Slomškovega doma

| 01.09.2014, 09:41 Matjaž Merljak

Mladi Slomškovega doma so poleti praznovali 44. mladinski dan. Praznovanje se je začelo zgodaj zjutraj s tekmo v odbojki za ekipe dekliške in fantovske organizacije. Čeprav nam sonce ni preveč sijalo, se je dogodka udeležilo kar precej mladine in topel čaj je ogrel naše športnike.

Dviganje zastav se je pričelo opoldne s pozdravom predsednika mladine doma Tomija Lenarčiča. Med dviganje zastav so zapeli slovensko in argentinsko himno. Nato so vsi vstopili v zgornjo dvorano doma, kjer je gospod Franci Cukjati daroval sv. mašo. Lepo je bilo videti toliko mladine, ki je pri maši veselo sodelovala s petjem. Imeli smo lep zbor muzikantov; Karel, Dejko, Martin, Štefi in Edi so spremljali petje z inštrumenti.

Po koncu maše smo imeli skupno kosilo, ki so ga pripravile mamice. Požrtvovalno pa je stregla skupina Mladcev in mladenk. Nato smo mladi postavili štant za prodajo tort, ki so jih spekla naša dekleta. Skupina Mladcev in mladenk pa nas je vabila na vroč čaj, okusno kavo in sladice v njihovem štantu.

Med dekleti je zmagala ekipia San Justa
Med dekleti je zmagala ekipia San Justa © Svobodna Slovenija

Pri fantih je zmagala ekipa iz Ramosa
Pri fantih je zmagala ekipa iz Ramosa © Svobodna Slovenija
Ko se je sonce že počasi skrivalo, so se vršile končne tekme, na katerih je zmagala skupina iz San Justa (dekleta) in Ramosa (fantje). Zelo smo nanje ponosni!

Ob 19.30 smo začeli s kulturnim programom. Povezavo je imela Miki Bokalič, sledil je govor našega predsednika Tomija Lenarčiča in nato pozdrav centralnega predsednika SDO-SFZ, Francija Schifferja. Lepo je bilo poslušati, kako se oba zavzemata za ohranjevanje slovenske mladine v Argentini.

Sledila je igra »Cigani« (Fran Milčinski), ki smo jo že tedne in tedne pripravljali in ki smo jo izbrali s pomočjo Marcela Brula. Režijo je imel na skrbi Branko Marinič, kateremu se lepo zahvalimo!

Igra je bila zelo dobro izvedena. Odkrili smo, da ima mladina našega doma precej talenta za nastopanje! Zelo smo hvaležni vsem starejšim, ki so pomagali, da se je krajevni Mladinski dan dobro izvršil; hvala staršem, odboru Doma, pomagajočim pri igri in tudi mamicam za pripravo kosila.

Vsi nastopajoči na odru Slomškovega doma
Vsi nastopajoči na odru Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Posebne zahvale naši mladini ter skupini Mladcev in mladenk. Vsak od njih je daroval svoj čas, da bi letošnji dan lepo uspel; znova smo prepričani, da s skupnim delom lahko dosežemo cilje, ki si jih zastavimo.

Krajevni Mladinski dan je dokazal, da se člani tretje generacije Slovencev v Argentini, še zanimajo za ohranjanje slovenskega jezika ter vrednot, ki so jih od starih staršev podedovali.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...