Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Predstavniki zamejcev pisali mandatarju Cerarju

| 28.08.2014, 15:03 Matjaž Merljak

Člani sveta za Slovence v zamejstvu pri Vladi Republike Slovenije iz Avstrije in Italije so pisali dr. Miroslavu Cerarju, mandatarju za sestavo Vlade Republike Slovenije, naj ohrani pristojnost ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Spoštovani

Dr. Miroslav Cerar

Mandatar za sestavo vlade Republike Slovenije

Celovec – Trst, 26. avgusta 2014

Podpisani člani Sveta za Slovence v zamejstvu pri vladi Republike Slovenije se obračamo na Vas v trenutku, ko sestavljate 12. vlado Republike Slovenije s pozivom, da se tudi tokrat ohrani prisotnost ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki naj skrbi za vodenje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter koordinira delovanje drugih ministrstev na tem pomembnem področju.

Že po osamosvojitvi Slovenije, pri kateri smo Slovenci v zamejstvu in po svetu odigrali aktivno vlogo, je slovenska vlada vključevala ministra za povezovanje Slovencev izven meja Republike Slovenije in matično državo. Ta poteza je bila nadvse upravičena zaradi ohranitve in razvoja celotnega narodnega prostora ter za ovrednotenje vsestranskega znanja in strokovnosti, ki ga imajo Slovenci širom po svetu. V nadaljnjih vladah žal ni bilo vedno tako, kar se je nedvomno poznalo pri kakovosti institucionalnih odnosov kot tudi na ravni udejanjanja pravic in zaščitne zakonodaje, ki bi jih Slovenci v zamejstvu morali uživati na podlagi mednarodnih pogodb.

Nadvse pozitivno znamenje je dala Republika Slovenija, ko je leta 2006 stopil v veljavo Zakon o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja in se je tako skrb za rojake v zamejstvu in po svetu pravno dvignila na najvišjo raven, tudi z določilom, da pristojni Urad vodi minister brez listnice. To določilo so nato udejanile vse vlade in iskreno upamo, da bo tako tudi z vlado, ki jo boste sestavili.

Želimo še pri tem izpostaviti nekatere vidike, ki so še posebno za Slovence v zamejstvu nadvse pomembni. Podpiramo sicer prizadevanja, da se nadaljuje utrjevanje in nadgrajevanje vezi na področju gospodarstva, kulture in športa. Pozornost pa želimo obrniti na izvajanje zaščitnih določil, ki so jih sosednje države Avstrija, Hrvaška, Italija in Madžarska dolžne spoštovati na podlagi mednarodnih pogodb in evropskih listin. Samo polno izvajanje zaščitne zakonodaje, ki omogoča slovenski narodni skupnosti potrebno priznanje, zagotovljeno predstavništvo, urejeno šolstvo, redno sistemsko financiranje ustanov, organizacij in društev ter upravno avtonomijo na avtohtonem etničnem ozemlju lahko zagotovijo obstanek in razvoj našega naroda. Na teh področjih pa še vedno obstaja več neizpoljenih obvez, ki Slovence v zamejstvu omejujejo pri normalnem vsakdanjem življenju, kar še najbolj prizadene mlajše rodove.

V prepričanju, da boste naše pismo upoštevali in tudi v upanju na bližnje neposredno srečanje, Vam želimo uspešno delo pri sestavljanju nove slovenske vlade za dobrobit Slovencev doma, v zamejstvu in po svetu.

Valentin Inzko – Narodni svet koroških Slovencev

Drago Štoka – Svet slovenskih organizacij

Vladimir Smrtnik – Enotna lista

Damijan Terpin – Slovenska skupnost

Michele Coren – predstavnik Slovencev v Benečiji

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...