Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje 25-letnice mlina pri Thicourtu (foto: Jože Kamin)
Praznovanje 25-letnice mlina pri Thicourtu

Veliki šmaren v mlinu pri Thicourtu

| 26.08.2014, 14:09 Matjaž Merljak

Marijino vnebovzetje je rojake in njihove francoske prijatelje iz Freyming-Merlebacha v Franciji tudi letos pritegnilo na praznovanje v mlin. Župnik in delegat za Francijo, Jože Kamin je povedal, da se na praznik pri mlinu dobivajo že 25 let. To so letos slovesno obeležili.

Leta 1989 so s potrditvijo krajevnega škofa začeli z obnovitvenimi deli v srednjeveškem mlinu, ki ima 27 krat devet metrov, je v dveh nadstropjih, okrog njega pa je tri hektare veliko posestvo z vrtom in sadovnjakom.

Zakaj mlin? Leta 1989 je Jože Kamin začel delati na državnih gimnazijah in liceju. Z mladimi med 14-im in 18-im letom starosti so vsako leto hodili na duhovne vaje v bližini Mont Blanca. Iskal je miren kraj v bližini, kjer bi se lahko dobili izven šolskih ur. To je postal stari mlin, ki je bil potreben temeljite prenove, ki niti danes še ni povsem končana.

Kamin je po 17-ih letih zapustil šole, a nekaj mladih iz tistega časa še vedno prihaja v mlin. Prav to poletje je bila tam poroka dveh mladih iz takratnih mladinskih skupin.

Mlin je bil v prvi vrsti namenjen krajevni škofiji in tamkajšnji mladini, saj je bil takrat Jože Kamin še bolj kot danes vpet tudi v obveznosti na francoski župniji, služi pa tudi slovenski skupnosti za različna srečanja. Tudi nekateri sobratje iz slovenskih katoliških misij v Evropi ga uporabljajo za različna srečanja. Sicer pa so ga obiskali že različni slovenski in francoski škofje, lani je bil na obisku tudi kardinal Rode, pa tudi veleposlaniki in drugi. Tam je že 12. leto sedež delegature za Francijo. Jože Kamin naglasi: „Iz tega samotnega kraja je nastalo veliko lepega za ostale dele Francije. V mlinu človek začuti več kot le človeško željo srečati se. Tam je tudi duhovna dimenizija.“

Pogled z daritvenega oltarja
Pogled z daritvenega oltarja © Jože Kamin

Pri praznovanju ob hrani in pijači
Pri praznovanju ob hrani in pijači © Jože Kamin

Letos je bilo praznovanje na veliki šmaren pod šotori. Najprej maša, s katero srečanje začnejo in h kateri pridejo ljudje iz kroga stotih kilometrov. Sledilo je domače kosilo, ki ga je pripravljalo in streglo osemnajst prostovoljcev. Letos so prvič imeli pokušino domačih paradižnikov in paprik. Sicer pa je bilo poleg slovenske besede pri maši takrat slišali tudi slovensko pesem, še posebej pa v času po kosilu. Zaključek je bil ob 17. uri z litanijami. V molitvi so se spomnili tudi kristjanov v Iraku ter vseh bolnih in trpečih v skupnosti. Sledilo je pospravljanje in čiščenje.

Pri strežbi so pomagali prostovoljci
Pri strežbi so pomagali prostovoljci © Jože Kamin

Sodeloval je domači pevski zbor
Sodeloval je domači pevski zbor © Jože Kamin

Freyming-Merlebach je misija, ki je po besedah župnika Kamina trenutno pod drobnogledom občine in varnostne komisije, ki nadzira spoštovanje predpisov. Občina je zgledno uredila zunanjo infrastrukturo, treba se bo lotiti notranje obnove. Tudi v tem pastoralnem letu bodo vsako nedeljo ob 10h svete maše, vsak četrtek bo maša tudi v Habsterdicku. V Freyming-Merlebachu bo dejaven še krožek kljeklanja, občasne bodo pevske vaje, enkrat na mesec bo tudi celodnevno srečanje. To je najmočnejša skupnost v Franciji. Odpri bosta še misiji v Parizu in Nici, enkrat na mesec pa na severu v Mericourtu.

Šotor je služil za bogoslužje in praznovanje
Šotor je služil za bogoslužje in praznovanje © Jože Kamin

Travnik so zasedli avtomobili
Travnik so zasedli avtomobili © Jože Kamin

Zaključek v večernih urah
Zaključek v večernih urah © Jože Kamin

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...