Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Bučanje hudournikov (foto: Mladika)
Bučanje hudournikov

Pri Mladiki izšla knjiga Rafka Dolharja

| 11.08.2014, 07:34 Matjaž Merljak

Tržaški zdravnik in planinec Rafko Dolhar se je udeležil ekspedicije na Himalajo in si vtise s potovanja in bivanja na himalajskem visokogorju beležil v dnevnik.

Leta 1992 je zdravnik dr. Borut Spacal v sodelovanju s Krajevno zdravstveno enoto v Tržiču organiziral odpravo na Himalajo s ciljem raziskovanja prilagoditve človeškega organizma visokogorju.

Šestnajstčlanska oprava je ob strokovnem, medicinskem cilju imela tudi alpinističnega, in sicer plezanje na himalajski šesttisočak Island Peak. Te ekspedicije se je udeležil tržaški zdravnik in planinec Rafko Dolhar in si vtise s potovanja in bivanja na himalajskem visokogorju beležil v dnevnik. Na osnovi teh zapiskov je nastala knjiga Bučanje hudournikov.

Rafko Dolhar: Bučanje Hudournikov
Rafko Dolhar: Bučanje Hudournikov © Mladika
To ni samo potopisna pripoved, ki v besedi in sliki opiše in prikaže lepote Nacionalnega parka Sagarmata, obisk budističnega samostana Tiangboče, srečanje z Ignacijem, tj. vrhunskim baskovskim alpinistom Iňakijem Ochoo de Olza, pogovore s šerpami, obisk pisanih himalajski vasci, kot Namče Bazar, in še veliko drugega, ampak je tudi razmišljanje o oddaljenem, kulturno drugačnem in raznolikem svetu, kjer »ugotoviš, kako malo pravzaprav človek potrebuje za življenje. Najlepše pri tem pa je, da si lahko kljub vsemu vesel. Himalajski ljudje so namreč vedno dobre volje.«

Rafko Dolhar se je rodil na Trbižu v Kanalski dolini leta 1933, po maturi na slovenskem znanstvenem liceju v Trstu je doktoriral iz medicine v Padovi, nakar se je specializiral iz medicine dela in športne medicine. Od leta 1968 do upokojitve leta 1994 je bil profesor anatomije človeka na naravoslovni fakulteti Univerze v Trstu.

Dve mandatni dobi je bil občinski svetovalec stranke Slovenska skupnost v tržaškem občinske svetu, v katerem je nekaj let vodil odborništvo za socialno skrbstvo in odborništvo za zdravstvo.

Napisal je več knjig, največ na planinsko oziroma potopisno tematiko in dnevniške zapise: Pot v planine, 1966; Človek in cesta, 1971; Moji kraški sprehodi, 1980; Prgišče Krasa (Skupaj s pesnikom Albertom Miklavcem), 1987; Romanje v Julijce, 1991; Stezice, 1993; Kraška simfonija, 1997; Tržaški pol-dnevnik, 2000 in druge.

Knjigo s 126 stranmi dobite za 14 evrov pri Založbi Mladika v Trstu na ulici Donizzeti 3, telefon: +39 040 3480818, email: uprava@mladika.com

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.