Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Dimitrij Rupel (foto: ARO)
Dr. Dimitrij Rupel

Rupel pisal Cerarju glede konference o Zahodnem Balkanu

Slovenija | 01.09.2014, 17:47

Skupina predstavnikov civilne družbe s prvopodpisanim Dimitrijem Ruplom je po četrtkovi konferenci o Zahodnem Balkanu v Berlinu na mandatarja za sestavo vlade Mira Cerarja nalovila pismo, v katerem ugotavljajo, da EU Slovenijo šteje za državo, ki potrebuje pomoč in jo je treba navsezadnje uvrstiti v novo balkansko ali jugoslovansko skupnost.

Pod pismom so poleg nekdanjega zunanjega ministra Rupla podpisani Žiga Turk, Borut Trekman, Peter Jambrek, Tone Jerovšek, Jože Rant, Matej Avbelj, Aleš Hojs, Janko Kos, Damjan Damjanovič, Ivan Štuhec in Matej Lahovnik.

V pismu pojasnjujejo, da so bili udeleženci konference razdeljeni na gostitelje - Avstrija, Evropska komisija, Francija, Nemčija - in goste - Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Kosovo, Makedonija, Slovenija in Srbija.

Po njihovem mnenju je glavno sporočilo konference, da EU Slovenije kljub njenemu članstvu in kljub temu, da je leta 2008 predsedovala EU, ne šteje za gostitelja, ampak za gosta, ki potrebuje pomoč, ki ga je treba disciplinirati ali navsezadnje uvrstiti v nekakšno novo balkansko ali celo jugoslovansko skupnost.

"Najbolj pretresljivo je, da se je to zgodilo Sloveniji, potem ko se je - skupaj z nekaterimi drugimi sosednjimi ali bližnjimi državami - dve desetletji kar uspešno oddaljevala od jugoslovanskega modela," so še zapisali.

Cerarju so zato sporočili, da pričakujejo, da bo sestavil vladno ekipo, ki bo razumela sporočilo Berlina in bo proces vladanja vodila tako, da bo Slovenija na naslednji konferenci sedela na evropski strani mize.

Ob tem so spomnili še na nedavno pobudo zunanjega ministra v odhajanju Karla Erjavca, ki naj bi tudi v novi vladi ostal na položaju vodje diplomacije, da je Slovenija pripravljena posredovati med Rusijo in EU. Ta pobuda je po njihovem mnenju dokaz, da tisti, ki vodijo - in ki naj bi morda tudi v prihodnje vodili - slovensko zunanjo politiko, ne vedo, za kaj v njej gre.

Menijo še, da bi mandatar lahko predlagal organizatorjem konference, naj bo naslednje tovrstno srečanje v Ljubljani ob pogoju, da bo imela Slovenija enak položaj kot Avstrija, Francija in Nemčija.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...