Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Pravnik Pavliha o razdelitvi ministrstev

Politika | 29.08.2014, 12:51 Petra Stopar

Država bo imela po novem 14 ministrstev in vsaj enega brez resorja. Na novo bosta ustanovljena ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za okolje in prostor, še nekaj ministrstev pa se bo preoblikovalo. Med njimi ne bo ministrstva za pomorstvo in promet, ki ga je predlagal pravni strokovnjak Marko Pavliha. O tem, da novela zakona o vladi dopušča tudi imenovanje dveh ministrov brez resorja, ki še nista niti kadrovsko niti vsebinsko opredeljena, pa je dejal, da je to še en dokaz, da je vlada že vnaprej pripravljena na morebitna izsiljevanja koalicijskih partnerjev.

Kot je v pogovoru za naš radio povedal redni profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet dr. Marko Pavliha, možnost imenovanja dveh ministrov brez resorja, po potrebi, ni dobra stvar. „To ni transparentno. In kaj naj si ljudje mislijo o vladi, ki na eni strani vliva upanje glede na moralno držo in orientiranost o pravni državi s strani dr. Mira Cerarja,“ se boji.

Dodaja, da se je s Cerarjem kot pravnikom o tem velikokrat pogovarjal, saj kot pravi, ga je „že začelo malce mleti kolesje politike“. Tako mednarodno priznani pravnik opaža, da je žal pri nas ali pa tudi drugod „politični poker tako neusmiljen, da se nek etik, intelektualec, da ne rečem poštenjak, sila težko znajde v tej igri, in to je seveda zaskrbljujoče“.

Kar zadeva razdelitev ministrstev, pa Pavliho žalosti, da tudi novoizvoljeni koalicijski politiki kot nekateri njihovi predhodniki „ravnajo nepremišljeno, neodgovorno in nemara celo koristoljubno pri noveliranju zakona o vladi, saj naša država kljub privilegirani prometni, logistični in pomorski legi v osrčju Evrope ne premore ministrstva, ki bi ga tudi v nazivu krasila beseda 'promet' oziroma 'transport'“. Predvsem je razočaran, da se „upravnega mutanta“, kot reče ministrstvu za infrastrukturo, ne more preoblikovati nazaj v ministrstvo za promet ali celo v ministrstvo za pomorstvo in promet.

Spomnil je, da ko je pred desetimi leti postal minister za promet, je „kljub sila omejenemu času zadnji trenutek preprečil, da bi ukinili direktorat za pomorstvo“, danes pa ta resor iščemo „s povečevalnim steklom v direktoratu za infrastrukturo pristojnega ministrstva, kar je, milo rečeno, sramota in recept za izgubljanje gospodarskih priložnosti“.

Prepričan je, da Uprava RS za pomorstvo v Kopru ne more in „ne sme holistično izvajati vseh nalog, ki jih predvideva evropska pomorska politika“, saj je za to edino ustrezno ministrstvo.

Politika, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...