Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Varnostni pas (foto: Wikimedia Commons)
Varnostni pas

Osveščanje otrok o prometni varnosti

Slovenija | 31.08.2014, 09:00

Otroci se bodo jutri vrnili na ceste kot potniki, pešci ali kolesarji. V enajstih slovenskih krajih bodo z namenom osveščanja otrok in mladostnikov o prometni varnosti potekale preventivno-izobraževalne delavnice Z znanjem do cilja, namenjene otrokom, odraslim ter tudi vrtcem in osnovnim šolam.

Otroci in mladi so najbolj ranljiva skupina v prometu, ki v svoji razposajenosti na pravila pogosto pozabijo. Zato je za njihovo varnost pomembno, da slišijo pravila in vse, kar morajo vedeti, da bodo v prometu varni. Predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba poudarja, da večja varnost otrok temelji v prvi vrsti na starših oziroma odraslih. Zato bodo skupaj s trgovino Lidl v 11 krajih do 18. septembra še posebej njih opozarjali, naj ne pozabijo na varnost svojih otrok in drugih udeležencev v cestnem prometu. Delavnice bodo vključevale prometni poligon za najmlajše, kjer se bodo odvijale simulacije realnih situacij v prometu. Programska vodja Zavoda Varna pot Anja Lepičnik. "Otroke bomo poučili tudi o ustrezni uporabi varnostnega sedeža in zakaj je pomembno, da se pripnemo. Udeležili se bodo lahko ustvarjalnega kotička, katerega namen je spodbujanje razmišljanja o prometu. Poleg tega bodo preizkusili očala, ki simulirajo opitost ter ponazarjajo, kako pijan voznik vidi in kakšne so njegove sposobnosti upravljanja s telesom. Na voljo bodo tudi tehtnice za naletno težo, ob katerih bodo tako otrokom kot odraslim pojasnili, kakšne sile delujejo pri prometnih nesrečah."

Resolucija o nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu v obdobju do leta 2022 ima za cilj nič mrtvih in nič poškodovanih otrok v cestnem prometu. Ta cilj je po njegovem prepričanju uresničljiv, vendar je treba graditi na kulturi obnašanja v prometu in na osveščanju o varnosti.

Po podatkih Generalne policijske uprave je lani in predlani v prometu umrlo skupaj deset otrok, starih do 18 let, letos do konca julija pa trije. Lani je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 986 otrok, od tega jih je bilo huje poškodovanih 53. Letos pa se je zgodilo 529 nesreč z udeleženimi otroki, huje se jih je poškodovalo 31.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...