Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pomoč Karitas v obliki šolskih potrebščin vse bolj potrebna

Cerkev na Slovenskem | 29.08.2014, 12:00 Petra Stopar

Da bo vstop v novo šolsko leto prijetnejši tudi za otroke iz socialno ogroženih družin, vsako leto poskrbijo škofijske Karitas. V letošnjem poletju je njihova pomoč dosegla skoraj 8600 otrok. Škofijske Karitas so za nakup šolskih potrebščin porabile dobrih 242.000 evrov. V celem letu pa bo pomoči v obliki šolskih potrebščin sodeč po večjem številu prošenj deležnih več kot 12.000 otrok v Sloveniji, so zapisali na Slovenski Karitas.

„Začetek šolskega leta za mnoge socialno ogrožene družine predstavlja hudo finančno breme, saj je že v poletnih mesecih potrebno pokriti stroške za nakup šolskih potrebščin in delovnih zvezkov. Stroški za posameznega osnovnošolca znašajo tudi več kot 200 evrov, kar je odvisno od šole in razreda. V primeru srednješolcev so stroški lahko še precej večji,“ je zapisal generalni sekretar Slovenske Karitas Imre Jerebic. Kot je opozoril, pa so še posebej v velikih težavah družine z enim staršem, velike družine, družine, ki so se zadolžile pri urejanju stanovanjskih pogojev in družine s starši, ki so brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno plačo.

Po pomoč v obliki zvezkov in drugih potrebščin se na Karitas obrača vse več otrok. Leta 2008 so tako pomagali približno 6500 šolajočim se, od tedaj pa številka narašča in se je lani podvojila na skoraj 12500. Otrokom pomagajo tudi šole s skladi, pomoč nudijo centri za socialno delo in druge humanitarne organizacije.

Velik del sredstev za pomoč so tudi letos na Karitas pridobili z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri se je do danes zbralo 115.000 evrov. Del sredstev je Karitas pridobila tudi v akcijah škofijskih in župnijskih Karitas, preostanek pa je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Otroci so prejeli tudi zvezke, ki so jih po osnovnih šolah v akciji Pokloni zvezek podarili njihovi sovrstniki. „V letošnjem maju in juniju je bilo tako zbranih 26.530 zvezkov in 210 tempera barvic. Odzvalo se je 275 osnovnih šol in 118 vrtcev. Poleg svojega prispevka so otroci v podarjene zvezke priložili lepe misli, sporočila ali slike za otroke v stiski. Karitas ob tej priložnosti izreka veliko zahvalo več kot 1.300 učiteljem in več kot 400 vzgojiteljem za pripravljenost in spodbudo učencev in malčkov k solidarnosti,“ je zapisal Jerebic.

Največje število zvezkov, 791, so zbrali učenci in učitelji OŠ Antona Tomaža Linharta iz Radovljice, sledila jim je OŠ Franceta Prešerna Kranj ter OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem. Kar 335 zvezkov in 30 kompletov tempera barvic so zbrali v vrtcu VVZ Kekec Grosuplje, sledil jim je vrtec Litija in Vrtec Delfino Blu Koper, enota Hrvatini. „Mnogi učitelji in vzgojitelji so izvedli posebne delavnice, v katerih so si otroci ogledali film z naslovom Pokloni zvezek, prebrali resnične zgodbe socialno ogroženih družin in se o tem tudi pogovorili,“ so povedali na Karitas.

Akcija zbiranja sredstev v dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo se bo nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih, saj Karitas osnovnošolcem pomaga tudi v času šolskega leta. Med letom je pomoč še posebej namenjena plačilu obšolskih dejavnosti, kosil in prevozov za dijake iz oddaljenih krajev. Še vedno pa zbirajo nove, velike črtaste zvezke ali tempera barvice, ki jih mogoče oddati na najbližji Karitas ali finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijski račun: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo. Zbiranje sredstev poteka tudi prek SMS sporočil s ključno besedo KARITAS na 1919, s katero se daruje 1 evro.

S 1. septembrom se bo v akcijo zbiranja sredstev za šolske potrebščine vključil tudi portal Kuponko.si, kjer bo mogoče neposredno darovati za šoloobvezne otroke v Sloveniji. Šolske potrebščine bodo zbirali tudi v zadnjo avgustovsko nedeljo na Čarobnem dnevu v Arboretumu Volčji Potok.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...