Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Andreja Valič Zver (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Andreja Valič Zver

Na Turjaku slovesnost ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov

Slovenija | 28.08.2014, 11:40

Študijski center za narodno spravo in občina Velike Lašče drevi na gradu Turjak pripravljata osrednjo slovesnost ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki smo ga v Evropi obeležili v soboto. Osrednji govornik bo tržaški novinar in publicist Ivo Jevnikar, slovesnosti pa se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

"Pred šestimi leti je Evropa z Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu 23. avgust posvetila vsem žrtvam totalitarnih in avtoritarnih režimov. Resolucija posebej poudarja, da množični izgoni, umori in zasužnjevanja, ki so se izvajali v okviru agresije komunizma in nacizma, spadajo v kategorijo vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu. Slovenska vlada je leta 2012 razglasila 23. avgust za uradni spominski dan tudi v Sloveniji," so zapisali v Študijskem centru za narodno spravo. Na evropski ravni je ob tej priložnosti v glavnem mestu Latvije, v Rigi, 22. in 23. avgusta potekala tradicionalna spominska slovesnost s polaganjem rož pred Spomenikom svobode in prižiganjem sveč pri nekdanji stavbi KGB-ja v Rigi.

Študijski center za narodno spravo letos že šestič pripravlja prireditev ob dnevu spomina na vse žrtve totalitarizmov. K sodelovanju so tokrat povabili občino Velike Lašče. Prireditev bo potekala na gradu Turjak ob 19. uri. Osrednji govornik bo tržaški novinar in publicist Ivo Jevnikar. V kulturnem programu bosta sodelovali Glasbena šola Ribnica in Velikolaška vokalna skupina, vezni tekst pa so zaupali mladim, ki bodo predstavili svoje poglede na totalitarizem, razumevanje preteklosti in njene posledice za danes in jutri. Sveto mašo za žrtve vojn bo v župnijski cerkvi na gradu Turjak ob 17. uri daroval Edo Škulj, po njej pa bo voden ogled gradu Turjak.

V okviru letošnjega spominskega dneva so na Študijskem centru za narodno spravo pripravili bogat program. 27. in 28. avgusta so organizirali zgodovinsko poletno šolo, s katero so želeli nagovoriti mlajšo generacijo. V dveh dneh so udeležencem ponudili zanimiv program, kjer so se spoznali z delom v Arhivu Republike Slovenije, si ogledali nekdanji D – fond v NUK-u ter se udeležili sprejema pri ameriškem veleposlaniku Josephu A. Mussomeliju. V zaporniških celicah jim je o svoji življenjski zgodbi spregovoril nekdanji politični zapornik na Golem otoku Andrej Aplenc. Ogledali so si film Zamolčani – Moč preživetja in se pogovarjali z režiserjem filma in zgodovinarjem Jožetom Možino. V delavnici Pravi pogum so odkrivali, kako se soočiti s travmami, v Kamniški Bistrici pa so obiskali množično povojno grobišče. Srečanje za udeležence poletne šole se bo sklenilo z udeležbo na spominski svečanosti na Turjaku.

V sklopu dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov pripravlja Študijski center za narodno spravo znanstveni posvet o totalitarizmih, ki bo potekal na Študijskem centru za narodno spravo v sredo, 10. septembra 2014.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...