Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Bogovič: Realnost vodenja občine je nekaj povsem drugega, kot pa neko vstajniško gromovništvo

Slovenija | 23.08.2014, 10:38

V sredini oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče smo gostili predsednika SLS Franca Bogoviča, ki je spregovoril o prihodnosti SLS, prihajajočih lokalnih volitvah, delu v Evropskem parlamentu in komentiral aktualna koalicijska pogajanja ter osnutek koalicijske pogodbe, kjer nastajajoča koalicija obeta ponoven poskus uvedbe davka na nepremičnine.

Bogovič je glede državnozborskih volitev, kjer je bil rezultat za SLS žal pod pričakovanji in je stranki umanjkalo nekaj sto glasov, povedal da stranko čaka analiza doseženega rezultata, v ta namen pa je bila že osnovana skupina, ki bo skrbno pregledala pripravljena poročila, različne vidike in podala svoje predloge za naprej. Dejal je, da je bilo storjenih nekaj napak, vključno z njegovo kandidaturo v Ljubljani, in da se je tudi pokazalo, da je stranka zanemarila delo v mestih. Na nekatere očitke, da je lastni interes postavil pred interes stranke pa je Bogovič odgovoril: „Imeti evropskega poslanca ni moj lasten osebni interes, ampak je bil strateški načrt in tudi usmeritev Slovenske ljudske stranke.“ Pojasnil je, da je stranka na majskih evropskih volitvah to uspela doseči, kot je tudi od lanskega kongresa izpolnila cilj, da se aktivneje vključi v mednarodno politično delo; okrepila je odnose s sestrskimi strankami znotraj EPP, predvsem nemško CDU in avstrijsko ljudsko stranko, ter naredila preboj v Evropski parlament. Bogovič je še izrazil prepričanje, da se mora stranka modernizirati in da se bo na osnovi poglobljene analize, nove strategije ter z aktivnim delom mladih vrnila v slovenski parlament.

Svoje prve vtise o Evropskem parlamentu je novoizvoljeni evropski poslanec Bogovič opisal kot zelo pozitivne. Največjima poslanskima skupinama, EPP in socialistom, je uspelo konstituirati novo zasedbo parlamenta, v kateri kljub različnim pogledom prevladuje razumsko usmerjen pristop k reševanju vsakodnevnih vprašanj in odgovoren odnos do dela. Imenovana sta bila tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Razdelili so tudi mesta v komisijah in odborih – Bogovič je postal polnopravni član Odbora za regionalni razvoj ter nadomestni član Odbora za kmetijstvo in podeželje. „V prihodnje želim zelo aktivno delovati in sodelovati z vsemi deležniki na teh dveh področjih in ustvariti povezavo med evropskim poslancem ter domovino, s tem pa poiskati rešitve v primerih dobrih praks ali v koriščenju sredstev, ki so doslej ostala skrita,“ je svoje načrte za delo v EP opisal Franc Bogovič.

Predsednik SLS je dejal, da je vzdušje v stranki pred jesenskimi lokalnimi volitvami pozitivno ter da „smo optimistični in verjamemo v to, da je stranka kljub temu rezultatu, ki smo ga dosegli na julijskih volitvah, dobro pripravljena – in da bomo dosegli na lokalnih volitvah primerljiv rezultat, kot smo ga l. 2010.“ Glede primera Mestne občine Maribor pa je Bogovič dejal, da je tekma za župansko mesto zagotovo zelo odprta, saj se je zdaj jasno pokazalo, da je realnost vodenja občine nekaj povsem drugega, kot pa neko vstajniško gromovništvo.

Bogovič je poudaril, da „v koalicijski pogodbi manjkajo odgovori na trenutna pereča vprašanja v naši družbi in rešitve iz te situacije“. Država je še vedno v resni situaciji, nastajajoča koalicija pa po Bogovičevem prepričanju kaže predvsem potrošniško miselnost, namesto ustvarjalne. V zvezi s ponovno idejo nepremičninskega davka prihodnje vlade pa je opozoril, da je 80.000 ljudi s svojim podpisom pod Peticijo proti davku na nepremičnine povedalo svoje nestrinjanje s takšnim davkom, in da ni treba s tem spet jeziti tistih ljudi, ki delajo.

Vabljeni k poslušanju pogovora.

Vir: SLS

Slovenija, Politika, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...