Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu: Tujec sem bil in ste me sprejeli!

Slovenija | 23.08.2014, 11:46

V organizaciji Škofijske Karitas Koper je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od 18. do 22. avgusta potekala 20. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2014/2015 je „Tujec sem bil in ste me sprejeli!“ (Mt. 25/35) Izkupiček prodanih del bo namenjen pomoči tujcem.

Ob dvajseti koloniji so se odločili, da pozornost tokrat namenijo tujcem, ki so v celem svetu najbolj ogrožena populacija. Izziv za to so bile besede papeža Frančiška ob obisku Lampeduse, zato tudi moto kolonije in prodajnih razstav: „Tujec sem bil in ste me sprejeli“.

Udeleženci kolonije

V počastitev 20. kolonije so tokrat povabili slikarske zakonske pare, ki so sodelovali v preteklih kolonijah, in sicer iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska in Boge Dimovski; Silva Karim in Azad Karim; Marta Jakopič Kunaver in Matej Kunaver; Polona Kunaver Ličen in David Ličen; Maša Bersan Mašuk in Nikolaj Mašukov; Klementina Golija in Klavdij Tutta.

Iz tujine: Sumyko Kyohara in Jože Stražar iz Švedske, Susanne Gimbel Kortan in Helmut Kortan iz Avstrije; Ana Marija Botteri Peruzović in Hrvoje marko Peruzović iz Hrvaške.

Pridružili so se jim še strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert in Bogdan Soban.

V četrtek, 21.8. je bil Dan odprtih vrat. Udeležencem so se pridružili še drugi ustvarjalci, ljubitelji umetnosti in morda prvi kupci. Ob 18. uri je bila sklepna prireditev s predstavitvijo nastalih del in kulturnim programom. Nastopili so Mladi z gore in Žene iz Dornberka. Prisotne so nagovorili: koprski škof dr. Jurij Bizjak, ajdovski župan Marjan Poljšak in ravnatelj ŠK Matej Kobal. Udeležence kolonije sta predstavili voditeljica projekta Jožica Ličen in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Dela umetnikov za Karitas
Dela umetnikov za Karitas © p. Ivan Rampre

Dela umetnikov za Karitas
Dela umetnikov za Karitas © p. Ivan Rampre

Slovesnost
Slovesnost © p. Ivan Rampre

Jožica Ličen
Jožica Ličen © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...