Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Med letošnjimi novomašniki tudi dr. Anton Jakoš Ilija

Svet | 22.08.2014, 10:23 Tone Gorjup

Ob današnjem godu Kraljice Marije bo Sao Paulu v Braziliji v duhovnika posvečen dr. Anton Jakoš Ilija. Pripada mladi redovni skupnosti „Glasniki oziroma vitezi evangelija“, ki pastoralno delujejo v vseh predelih Brazilije od pragozdov do modernih mest in v več kot sedemdesetih drugih deželah sveta. Anton Jakoš Ilija je bil rojen v Braziliji, njegov rod pa izhaja iz Brezovice.

Med letošnjimi slovenskimi novomašniki dva bivata na tujem. Jošt Mezeg je bil posvečen na praznik apostolov Petra in Pavla v Sarajevu. Danes pa bo v Sao Paulu zakrament mašniškega posvečenja prejel 52-letni Anton Jakoš Ilija, ki pripada mladi redovni skupnosti „glasniki oziroma vitezi evangelija“- Arautos do Evangelho. Skupnost je zaživela konec prejšnjega stoletja v Braziliji in šteje blizu deset tisoč članov, ki danes poleg Južen Amerike delujejo tudi ZDA in Kanadi oziroma v 78 državah sveta. Anton Jakoš Ilija ima slovenske korenine in sicer v župniji Brezovica, kjer se že dogovarjajo za ponovitev nove maše. Za duhovništvo se je odločil v zrelih letih, potem ko je študiral glasbo in tudi doktoriral. Kot je povedal za Družino, je dolgo iskal, kakšne načrte ima Bog z njim. Občudoval je jezuite, se zanimal za salezijance in benediktince. Končno je srečal glasnike evangelija, redovno skupnost, ki je šele nastajala. Njen ustanovitelj je leta 1939 rojeni duhovnik João Scognamiglio Clá Dias. Sveti sedež je po kardinalu Francu Rodetu redovno skupnost potrdil leta 2009. Glasniki evangelija poleg maše vsak dan molijo rožni venec in neprekinjeno častijo Najsvetejše. Gojijo pobožnost do Marije in poudarjajo zvestobo papežu. Redovna skupnost je pastoralno dejavna v vseh predelih Brazilije, od amazonskih pragozdov do modernih mest; enako želi delovati tudi v drugih državah. Člani skupnosti odlikuje stroga disciplina, zato jih imajo nekateri za sodoben viteški red.

Svet, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.