Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Kardinal Rode: Marija vnebovzeta je znamenje dopolnitve

Slovenija | 16.08.2014, 00:08

Kardinal Franc Rode je mašo na praznik Marijinega vnebovzetja daroval v Marijini cerkvi na Blejskem otoku. V svojem nagovoru vernikom je spomnil, da so že prvi krščanski rodovi verovali, da je Marija onkraj smrti z dušo in telesom pri Bogu v nebesih. Danes pa verniki po njegovih besedah pred Marijin oltar prihajajo s prošnjami, da bi se v Sloveniji nekaj premaknilo, da bi se osvobodila posledic totalitarne preteklosti, zacelila stare rane in stopila v Evropo.

„Marija vnebovzeta je znamenje dopolnitve, po kateri hrepeni človeštvo in vse stvarstvo. V njej vidimo poveličanje, ki čaka vesolje, ko bo končno Bog »vse v vsem« (1 Kor 15,28). Marija je prvenec odrešenega stvarstva, podoba obljubljene dežele, kamor potujemo, kos zemlje, prestavljen v nebesa. Srbsko pravoslavno bogoslužje vidi v Mariji »nebeško zemljo«: prst, iz katere smo narejeni, toda odrešena, spremenjena v zlato, večno pri Bogu,“ je povedal.

Kardinal Rode je med drugim še dejal, da bi bilo prav, da Slovenija postane dežela, kjer se spoštuje človekovo dostojanstvo kot bistveno dediščino krščanstva, „da bi bila prostor prave demokracije, kjer za vse brez izjeme veljajo etične in pravne norme. Da bi v sebi in okrog sebe premagovali sovraštvo in bi se končno nehala tragična razdeljenost slovenskega naroda. Da bi nehali zastrupljati ozračje z neobjektivnim in pristranskim predstavljanjem zgodovine, z zlobnimi namigovanji in nesramnimi obrekovanji, skratka, da bi v javnosti ne dali mesta sovražnemu govoru. Da bi imeli toliko narodnega ponosa, da ne bi nenehno napadali in blatili katoliške Cerkve, ki je bila od 8. stoletja naprej mati in vzgojiteljica vseh slovenskih rodov in je še danes duhovna domovina večine Slovencev“.

Ko bi se uresničile te in druge želje, bi se v Sloveniji marsikaj spremenilo, življenje bi dobilo novo kvaliteto, postalo bi bolj prijetno, narod bi zadihal bolj veselo in sproščeno. In postal bi bolj ustvarjalen in uspešen na vseh področjih, je še dejal kardinal Franc Rode.

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.