Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jože Bartolj (foto: ARO)
Jože Bartolj

Od 20 letnici kolonije Umetniki za karitas

| 19.08.2014, 14:30 Jože Bartolj

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino v teh dneh poteka jubilejna, že dvajseta likovna kolonija Umetniki za karitas, ki jo pripravlja Škofijska karitas Koper. Že 20 let se na slikovitem hribu, prvem tisočaku od morja proti celini, zbirajo umetniki, ki darujejo svoj talent in čas za ljudi v stiski. Brezplačno in dobrodelno.

Vsak s svojo lastno zgodovino, svojimi problemi in pogledi, a združeni v temeljni humanistični drži, pomagati ljudem, ki so v stiski. Organizatorjev nikoli ni zanimalo, kdo od umetnikov je katoličan oz kakšno je njihovo versko prepričanje. Na tak način so se odločili rušiti predsodke. Nevsiljivo in odprto, kajti karitas niso le skladišča starih oblek in konzerv hrane za najbolj uboge, ampak so ljudje, ki svoj čas darujejo za pomoči potrebne. Tisto kar povezuje ene in druge pa je, da so stisko prepoznali in nanjo aktivno odgovorili. Eni in drugi, vsak na svoj način, odgovarjajo na evangeljsko vprašanje o ljubezni do sočloveka.

Ali ni zanimivo, da take zgodbe praviloma nikoli ne zaidejo na prve strani časopisov? Novice o njih niso udarne in jih ne predstavljajo na začetku televizijskih dnevnikov. Tam vse prevečkrat kaplja kri, jočejo otroci, kupčkajo se za položaje in denar. Kot bi ne hoteli videti, da je na svetu tudi veliko dobrote, solidarnosti in pristnega človekoljubja.

Vendar ta komentar ne želi biti kritika medijskega stanja, ampak le opozorilo na to, da se med nami sramežljivo svetijo tudi biseri, ki ne ustrezajo tistemu, kar nam prodajajo kot večinsko usmeritev. Le prepoznati jih moramo in sprejeti za svoje. Potem jih lahko priporočimo drugim in malo po malo nas to spreminja na boljše. Kot vemo je edina sprememba, ki jo res dejavno lahko uresničimo, sprememba na sebi. Tako, kot kapljajoča voda v kraški jami, že dvajset let deluje projekt Umetniki za karitas.

Vse skupaj se je začelo z mislijo, da se poveže ustvarjalce, ki bi naredili likovna dela in jih nato predstavili javnosti. Vzor ali model je bi projekt koroške karitas v Krivi vrbi ob Vrbskem jezeru, kjer umetniki ustvarjajo za opremo domov ostarelih. Teden dni druženja in ustvarjanja s konkretnim namenom. Vodstvo škofijske karitas Koper je ta model preneslo v naš prostor s pomembno spremembo. Ne gre več za opremo, za nekaj statičnega, ampak gre za dogajanje. Gre za niz dogodkov, razstav in kulturnih večerov, ki se selijo iz kraja v kraj ter širijo sporočilo lepega in dobrega. Vsa likovna dela so naprodaj. Izkupiček je vedno namenjen neki ciljni skupini, denimo materam, otrokom, družinam, brezposelnim, brezdomcem, zasvojenim… Letos, ob 20. letnici, so se odločili, da bodo zbrana sredstva namenili tujcem, ki so v celem svetu najbolj ogrožena populacija. Izziv za to so bile besede papeža Frančiška ob obisku italijanskega otoka Lampedussa, kjer je citiral Jezusove besede: »Tujec sem bil in ste me sprejeli«.

V 20. letih je likovna kolonija Umetniki za karitas postala eden najuglednejših likovnih projektov pri nas. Na njem so sodelovali nekateri najpomembnejši slovenski in tuji akademsko izobraženi umetniki, akademiki, profesorji na likovnih akademijah, ob njih pa tudi številni drugi ljubitelji, ki so se na Sinjem vrhu oglasili s svojim likovnim delom in ga darovali karitas. Do zdaj je v 19. kolonijah svoja dela darovalo 1286 avtorjev, nastalo je 1.980 likovnih del, od katerih jih je dve tretjini že prodanih. To so impozantne številke, zaradi katerih je jasno, da je treba nadaljevati. Še več, da je treba to zgodbo o uspehu predstaviti tudi navzven.

Razstave likovne kolonije, ki ima svoj domicil na Sinjem vrhu, so tako že gostovale tudi izven naših meja. Lansko leto denimo na Dunaju in v Bruslju, letos pa organizatorji načrtujejo predstavitev projekta v Rimu na sedežu Caritas Internationalis. Ali ni lepa misel, da nas bo Slovence v Večnem mestu predstavljal projekt lepega in dobrega, solidarnosti in človekoljubja, kjer si roko podajata umetnost in dobrota?

V Rim bomo skupaj z umetniki in organizatorji likovne kolonije Umetniki za Karitas, poromali tudi sodelavci Radia Ognjišče. Tako kot likovna kolonija tudi Radio Ognjišče letos praznuje 20 let delovanja. Vodja projekta likovne kolonije, namestnica ravnatelja škofijske karitas Koper Jožica Ličen je povedala, da se ji zdi sodelovanje radia in karitas zelo pomenljivo. Glas o likovni koloniji Umetniki za karitas je s pomočjo Radia Ognjišče prišel v skoraj vse končke naše domovine. Radio pa je imel zaradi umetnikov in karitas, kar nekaj programskega časa, namenjenega sporočilom dobrote in solidarnosti. Zato se želimo skupno zahvaliti za naših 20 let prav na kraju, ki velja za center krščanstva. Ob tem bomo tudi prosili blagoslova za naše delo vnaprej.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...