Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

S prvim septembrom vstopamo v novo šolsko in veroučno leto

Slovenija | 01.09.2014, 00:30

Začenja se novo šolsko in tudi veroučno leto. Izobraževalne ustanove po poletnih počitnicah spet odpirajo svoja vrata za nekaj manj kot 170 tisoč osnovnošolcev in približno 75 tisoč 500 srednješolcev. Skoraj 22 tisoč učencev prvega razreda bo v šolske klopi sedlo prvič, kar je največja generacija prvošolčkov v zadnjih desetih letih. Na ceste se vrača otroški in mladostniški vrvež, na kar opozarjajo policija ter organizacije, pristojne za promet, preventivo in varnost na tem področju. Vrstijo se pozivi voznikom, naj vozijo počasi, in ostalim udeležencem v prometu, naj bodo previdni.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v poslanici ob prvem šolskem dnevu učencem in dijakom zaželel veliko vedoželjnosti in znanja. Učiteljem in ostalim šolskim delavcem je dejal, da si na ministrstvu z vsemi močmi prizadevajo, da bi ustvarili čim boljše pogoje za njihovo delo. "Zavedam se, da novo šolsko leto postavlja pred vas kup vprašanj, neznank in izzivov, ampak verjamem, da so z dobrim vodenjem, obilo dobre volje in medsebojnega spoštovanja lahko rešljive in jih bomo tudi rešili." Vesel je, da v osnovne šole prihaja ena največjih generacij v zadnjih letih.

Število osnovnih šol se letos ne spreminja. Še naprej jih je 450, od tega tri zasebne. Imamo tudi 330 podružničnih šol, 76 glasbenih šol, od tega 13 zasebnih, ter 16 zavodov za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Obetajo se nekatere spremembe

Novo šolsko leto prinaša spremembe za Šolski center Maribor, v katerega sta bila lani združena Tehniški šolski center Maribor in Lesarska šola Maribor. Oba bosta znova nastopala samostojno. Pri tem bo Lesarska šola Maribor začela na novo izvajati izobraževalna programa gozdar in gozdarski tehnik. Novi programi se obetajo tudi v nekaterih ostalih srednjih šolah. Na Gimnaziji Ormož bodo začeli izvajati program predšolske vzgoje, na Dvojezični srednji šoli Lendava programa kemijski tehnik in tehnik mehatronike, na Ekonomski šoli Celje program tehnik varovanja, na Šolskem centru Slovenske Konjice - Zreče program gastronomsko-turistični tehnik. V osnovnih šolah se največje spremembe obetajo pri predmetniku. V drugi razred osnovne šole bodo tako letos začeli uvajati prvi tuj jezik. V četrtih razredih se bo začelo z uvajanjem neobveznih izbirnih predmetov, v sedmih razredih in nato v naslednjih dve letih še v osmih in devetih pa z uvajanjem drugega tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta. Novost je tudi ta, da staršem več ne bo treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencij za malice in kosila, saj bodo šole podatke o tem pridobile od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Je pa oddajanje vlog za subvencije nujno, če družina do 1. septembra ne bo imela veljavne odločbe o otroškem dodatku. Še vedno je potrebna tudi sama prijava za malico in kosilo v šoli. V veljavi ostajajo učbeniški skladi, ki jih uporablja 97 odstotkov učencev.

Opozorila na previdnost v prometu

Že nekaj časa potekajo različne dejavnosti policije za zagotavljanje varnosti otrok na poti v šolo in iz nje. Več jih bo predvsem v prvih septembrskih dneh. Policisti bodo tako do 12. v tem mesecu bolj prisotni v okolici šol in vrtcev, po varnih poteh bodo spremljali tudi prvošolčke. Izvajali bodo poostren nadzor prometa ter tudi preverjali opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v nočnem času ali ob zmanjšani vidljivosti.

Na Avto-moto zvezi Slovenije so povedali, da sodeč po lanskoletni statistiki med potniki, starimi do 14 let, ni bilo smrtnih žrtev, več pa je bilo poškodovanih. To pa je največkrat posledica malomarnosti staršev, zato želijo narediti korak naprej pri osveščanju staršev in javnosti nasploh. Kot pojasnjuje generalni sekretar zveze Robert Štaba, bodo njihovi prostovoljci tudi tokrat varovali otroke na poti v vrtec ali šolo in domov. "Kaj je več kot življenje in zdravje našega otroka? Če imamo primer dobre prakse varovanja otrok na poti v in iz šole, velja razmisliti, kako bi to sistemsko vpeljali skozi celo leto." Varnost velja tudi v avtomobilu. Še vedno preveč voznikov varnostne pasove na zadnjih sedežih in otroške sedeže uporablja malomarno, neodgovorno in nepravilno, opozarja inštruktor varne vožnje Brane Legan. "Mnogokrat vidimo, da otroci stojijo in se v avtomobilu gibljejo, ker imajo starši ali prevozniki lažno prepričanje, da se ne bo nič zgodilo, vendar že manjše zaviranje ali pa hiter premik z vozilom v spremembi smeri bo povzročilo, da bo otrok nenadzorovano padel, se poškodoval, da ne govorimo, kakšne hude posledice to prinese v trčenju. Namreč v mestih, naseljih, je še vedno preveč nesreč in otroci so v takih primerih največje žrtve."

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...