Alen SalihovićAlen Salihović

AUDIO: Jevnikar: Dan spomina opozarja na morje bridkosti, ki so ga povzročili totalitarizmi

Slovenija | 29.08.2014, 09:11

V organizaciji Študijskega centra za narodno spravo in občine Velike Lašče je bila sinoči na gradu Turjak osrednja slovesnost ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki smo ga v Evropi zaznamovali v soboto.

Osrednji govornik je bil tržaški novinar in publicist Ivo Jevnikar. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. Popoldne je bila v tamkajšnji župnijski cerkvi Brezmadežnega spočetja Device Marije tudi sveta maša za žrtve vseh vojn, daroval jo je domači župnik Edo Škulj.

"Brez spomina, brez resnice in tudi pravice, ne bo boljše in demokratične prihodnosti," je na slovesnosti dejala direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver, ki je tudi spomnila, da je bil grad Turjak pred sedmimi desetletji prizorišče velike tragedije, ki je usodno zaznamovala zgodovinsko dogajanje v času druge svetovne vojne na slovenskih tleh. "Četniki v Grčaricah in vaške straže na Turjaku so bili potolčeni. Mnoge so pobili na kraju samem, tudi veliko ranjencev je bilo, nekaj sto so jih zajeli. Nekaj ujetnikov iz Grčaric in Turjaka je bilo obsojenih na znanem sodnem procesu v Kočevju med 9. in 11. oktobrom 1943. Seznam oseb za ta proces so več tednov pripravljali v Varnostno obveščevalni službi in predstavniki tako imenovanega partizanskega sodstva. Med drugim so bili obtoženi narodnega izdajstva ter organiziranja tako imenovane "bele in plave garde". V ozadju "Kočevskega procesa" so po hitrih postopkih obsodili in likvidirali nekaj sto ljudi."

Gostje na slovesnosti
Gostje na slovesnosti © p. Ivan Rampre
Osrednji govornik je bil tržaški novinar in publicist Ivo Jevnikar, ki je dejal, da ima "evropski dan spomina vso pravico, da primerja, vendar ne izenačuje totalitarizmov. Spominja pa se vseh njihovih žrtev". "Ne bom se spuščal v razmišljanje ali so trije totalitarizmi, ki nas najbolj zaposlujejo, torej fašizem, nacizem in komunizem med sabo res bistveno različni. Vsi trije imajo v svojih genih odklanjanje demokracije, nasilnost, kult voditeljev, zavračanje temeljnih prvin krščanstva, malikovanje svojega in zaničevanje tujega, zlasti naroda."

Jevnikar je prepričan, da dan spomina opozarja na morje bridkosti, ki so ga povzročili totalitarizmi, na tragične posledice, ki so ostale za njimi, spodbuja k budnosti, da v svetu in med nami prepoznavamo prvine totalitarizma, ki jih ne smemo prenašati, ne v svetu, ne v naši družbi, ne pri samih sebi. V nadaljevanju se je Jevnikar vprašal ali bomo zmogli narediti korak naprej k skupnemu razumevanju na dolgi poti sprave? "Jasno bi bilo treba obsoditi totalitarizme in vse zločine, pa naj jih je zagrešil ta ali oni. Najti in dostojno bi bilo treba pokopati vse žrtve in vrniti ime in čast. Sprehod med kištami kosti in lobanj v stranskem rovu Hude jame je grozljiv. Misel na tiste, ki še čakajo na dvig iz jaška in drugih morišč za spoštljiv pokop pa srhljiva."

Slovesnosti na gradu Turjak so se poleg predsednika države Boruta Pahorja in direktorice Študijskega centra za narodno spravo Andreje Valič Zver udeležili še župan občine Velike Lašče Anton Zakrajšek, vojaški vikar Jože Plut, vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, podpredsednica SDS Alenka Jeraj in praporščaki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

V sklopu dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov pripravlja Študijski center za narodno spravo znanstveni posvet o totalitarizmih, ki bo potekal na Študijskem centru za narodno spravo v sredo, 10. septembra 2014.

Predsednik države Borut Pahor in ostali gostje
Predsednik države Borut Pahor in ostali gostje © p. Ivan Rampre

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...