Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Lojze Peterle (foto: ARO)
Lojze Peterle

Lojze Peterle pri novem mandatarju pogreša reformno voljo

Slovenija | 27.08.2014, 17:15

Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle vidi določene vzporednice z začetkom 90. let prejšnjega stoletja in zdajšnjimi kriznimi časi, ko deveti mandatar Miro Cerar sestavlja 12. ministrsko ekipo, ki bo vladala naši državi. Meni, da je imela njegova vlada pomembnejšo nalogo, saj smo se morali osamosvojiti in vpeljati demokracijo. Peterle pri Cerarju pogreša reformno voljo.

"Žal je po pomembnih reformah na začetku 90. let, ki jih je izvedla Demosova vlada, prišlo do odklona pri izvajanju, tudi do izrazito neevropskega delovanja. Dela je v trenutnih razmerah, ko je manj zaupanja ljudi, veliko. Vidim več taktike in pomanjkanje jasnih besed," je dejal v pogovoru za naš radio.

Peterle je tudi pojasnil, da je bil program osamosvojitvene vlade jasen. "Ljudje so vedeli, kaj volijo, če volijo Demos ali če volijo staro stran, danes pa so zadeve znova nejasne, čeprav je jasno, da bo nova vlada izrazito leva," je poudaril. V izhodiščih za delo prihodnje vlade, ki jih je novi mandatar predstavil poslancem, po Peterletovi oceni ni nič konkretnega. "Manjkajo cilji, manjkajo številke," je prepričan. Meni tudi, da Cerar nič jasnega ne pove zato, da ne bi sprožil razburjenj pred lokalnimi volitvami.

"Želel bi, da vlada, naj bo desna, leva ali mešana, naredi, kar je treba," je dodal predsednik osamosvojitvene vlade. A ugotavlja, da nihče noče ugrizniti v kislo jabolko. "Čim dlje bosta trajala negotovost in pomanjkanje volje za reforme, večji bo račun in bolj kislo bo jabolko."

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...