Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Cerar za vsestransko zdravje naše družbe, Janša pogreša številke in roke

Slovenija | 25.08.2014, 20:29

Poslanke in poslanci so predsednika SMC Mira Cerarja na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in 11 proti potrdili za novega mandatarja. Cerar, ki se je poslancem zahvalil za zaupanje je že prisegel.

Prvak SMC Miro Cerar je imel že pred glasovanjem zagotovljeno podporo. V koaliciji z njegovo stranko bosta DeSUS in SD, za Cerarja so, kot so napovedali, glasovali tudi poslanci ZaAB, čeprav so del opozicije, prav tako sta mu prikimala oba poslanca narodnih skupnosti. Cerar je v predstavitvi poudaril, da bo prva naloga njegove vlade vzbuditi zaupanje v pravno državo in v državne ustanove. Kot je dodal, si bo prizadeval za razvojno usmerjeno politiko ter za zdravje naroda na duhovni in psihofizični ravni.

Cerar je opozoril, da so trenutne razmere v naši državi bolj kot posledica svetovne krize posledica lastnih napak in krize vrednot. A prepričan je, da gre Slovenija lahko po poti uspeha, potrebuje le politično stabilnost in povezovalno naravnanost v politiki. Po njegovih besedah bo osrednje poslanstvo vlade v prvi vrsti vzpostaviti zaupanje. "Na institucionalni ravni se zaupanje med državljani in državo ustvarja predvsem s spoštovanjem pravne države in temeljnih družbenih vrednot. Do zdaj v Sloveniji še nismo v zadostni meri dojeli pomena ustavnega načela pravne države. Spoštovanje tega načela pomeni nenehno vzpostavljanje in ohranjanje pravičnega reda v družbi. Brez pravne države ne more biti uspešnega bančništva, gospodarstva, kulture, sociale ali šolstva, kajti tam, kjer se, če rečem preprosto, nekaznovano krade in laže, tam ni ne pravičnosti in ne reda. Tam se družba razkraja in na koncu propade." Prihodnji predsednik vlade tudi meni, da bo treba močneje ozavestiti dejstvo, da je slovenska država temeljna politična dobrina. "Napočil je skrajni čas, da sebi in svetu prepričljivo pokažemo, da smo Slovenci sami sposobni kakovostno voditi in opravljati svojo državo. V ta namen bom storil vse, da bo nova vlada postala in ostala kredibilna politična institucija in dober gospodar. Takšen gospodar, ki skrbno varuje državno premoženje in ga opravlja smotrno ter v korist države in državljanov. Na vse načine in na vseh nivojih bomo preprečevali razsipnost, korupcijo in nekompetentnost. Da bi se lahko osredotočeno in celovito posvetili vsem ključnim izzivom, ki jih pred prihodnjo vlado in na sploh slovensko politiko postavljajo na eni strani naša notranja kriza in na drugi strani zahtevne mednarodne razmere, se moramo odreči rušilnim in nesmiselnim ideološkim spopadom."

Ena od prednostnih nalog vlade, ki jih je Cerar posebej omenil, bo zagotavljanje pogojev za dostopno kakovostno in učinkovito zdravstvo. K duhovnemu in psihofizičnemu zdravju posameznika in družbe, tako prihodnji premier, teži vsaka visoko razvita človeška družba. "Vlada si bo zato prizadevala, da se v Sloveniji širi zdravje. Od šolskega učenja, etičnih vrednot ter zdravega in športnega gibanja, preko splošnega spodbujanja zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga ljudi, do spodbujanja vseh oblik socialne in zdravstvene pomoči, še posebej seveda bolnim, invalidnim in ostarelim osebam."

Med konkretnejšimi ukrepi s področja financ in gospodarstva je Cerar napovedal učinkovite ukrepe za pobiranje dajatev in zeleno davčno reformo ter poenostavitev sistema javnega naročanja. Postopno stabilizacijo javnih financ namerava doseči z ustrezno gospodarsko rastjo. Slovenija po njegovih besedah potrebuje stabilen bančni sistem, sanacija tega sistema mora potekati prek sanacije gospodarstva. Na področju trga dela namerava prihodnja vlada spodbujati varno prožnost in večjo segmentacijo, na področju energetike je Cerar napovedal energetsko sanacijo stavb, nadaljevanje vlaganj v gradnjo verige hidroelektrarn in neodvisno revizijo projekta Teš 6. Javna uprava bo po njegovih besedah bistveno učinkovitejša in prijazna do uporabnika, na področju lokalne samouprave namerava vlada v prvi polovici mandata pripraviti strategijo razvoja ter spodbujati avtonomno povezovanje in združevanje občin. Izjemnega pomena je po Cerarjevih besedah področje izobraževanja, na katerem se bo med drugim zavzemal za večje poznavanje ključnih domovinskih in državljanskih vsebin. Na področju mednarodne politike si bo vlada prizadevala, da bi v razprave in pogajanja znotraj Evropske unije vnesla več lastnih predlogov. Cerar se je zavzel tudi za višjo politično kulturo in strpno razpravo ter napovedal odločno nasprotovanje sovražnemu govoru. Zagotovil je, da bo koalicija obravnavala tudi koristne predloge opozicije in konstruktivne pobude civilne družbe.

Podporo Cerarju odrekli v SDS, N.Si in ZL

"Mislim, da še nikoli noben kandidat za predsednika vlade ni predstavil programov o katerem nebi bilo nobene številke in nobenega roka. Če bi bili časi dobri, normalni in cvetoči in bi imeli privatizirano gospodarstvo brez tega, da bi se balo vplivov države in tako dalje, družbo v katero se država ne vtika več kot je to nujno potrebno, potem bi lahko rekli v redu, saj nekaj od tega se bo na vsakem področju naredilo, nekaj se ne bo. Ker ni merljivih kriterijev bo nekdo rekel, da je kozarec na pol poln, drugi, da je na pol prazen. Življenje bo normalno teklo dalje. Problem je, da nismo v takem stanju, da se ne cedita med in mleko," je spomnil predsednik SDS Janez Janša. Poudaril je, da je pred novo vlado zelo težko delo. Ob tem je omenil usodno razdeljenost Slovencev in nezaupanje v parlamentarno demokracijo. Zatrdil je, da bodo v SDS podprli vsak reformni ukrep, ki bo zaslužil takšno ime. Kot je dodal bodo, čeprav nad tem mandatom visi sum v legitimnost, v njegovi stranki ravnali odgovorno. Odgovornost pričakujejo tudi od tistih, ki imajo škarje in platno. "To, da je v rokah enega ali ene opcije popolna pristojnost, popolna moč in popolna oblast pomeni tudi to, da bodo vsi računi na koncu prišli na znan naslov. To se bo zgodilo kmalu."

Da v programu prihodnje vlade oziroma koalicijski pogodbi ne vidijo konkretnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti in odpiranje novih delovnih mest, je povedala predsednica N.Si Ljudmila Novak. Zato v stranki mandatarja za sestavo vlade ne bodo podprli. "Vedno pa bomo podpirali vse vladne predloge za katere bomo ocenili, da bodo pripomogli k boljši Sloveniji in k boljšemu življenju vseh državljanov. Prizadevali pa si bomo tudi za spravo in sodelovanje ne glede na politično pripadnost. Prav tako bomo dajali tudi svoje pobude in pričakovali podporo vladnih strank seveda v kolikor se boste z nami strinjali," je dodala Novakova.

Tako kot v SDS in N.Si so Cerarju podporo odrekli tudi v ZL. Vodja strankine poslanske skupine Luka Mesec je ob tem dejal, da so dozdajšnje vlade zaradi sledenja interesom kapitala v minulih letih naredile nepopravljivo škodo, zato od nove vlade pričakuje, da bo železne zakone zgodovine postavila pod vprašaj.

Kustec Lipicer prepričana: Cerar bo uspešno vodil državo

Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer so državljani na tokratnih volitvah izrazili željo po vodenju, ki se bo odmaknilo od primarno internega boja za oblast k dobremu, transparentnemu in poštenemu delu za ljudi. Kot je dodala, so v SMC državljanom obljubili politiko, ki bo utemeljena na argumentih in strokovnih presojah, ne pa na delitvah, ki slabijo. Kustec Lipicerjeva je zagotovila, da bodo ostali zvesti tem načelom, prepričana je tudi, da bo Cerar s svojimi izkušnjami ter politično neobremenjenostjo in kredibilnostjo uspešno vodil državo.

Podporo mandatarju je v imenu DeSUS, ki bo, kot kaže, del nove vladne koalicije, napovedal Karl Erjavec. Zadovoljen je, ker bo prihodnja vlada našla dodatnih 40 milijonov evrov za upokojence, veseli ga tudi dogovor o usklajevanju pokojnin, če bo gospodarska rast dosegla 2,5 odstotka. Obenem je opozoril, da bo treba še kaj storiti na področju sive ekonomije in paziti na vzpostavitev pravičnega davčnega sistema. Posebno pozornost bi bilo po njegovem treba nameniti tudi socialnemu podjetništvu.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da kljub znakom gospodarskega okrevanja pod vodstvom zadnje vlade ni mogoč pretiran optimizem, če v Sloveniji ne bo stabilne politične slike. Glasovanje o Cerarjevi kandidaturi je po njegovih besedah odločanje za stabilno politiko.

Cerar ima tudi podporo ZaAB, čeprav bo stranka najverjetneje delovala v opoziciji. Po besedah Janija Möderndorferja so sicer v ZaAB v predstavitvi programskih zasnov prihodnje vlade pogrešali reformo trga dela in pokojninsko reformo, saj je Cerar omenil le zdravstveno reformo.

Kandidata za mandatarja podpirata tudi poslanca narodnih skupnosti Roberto Battelli in Laszlo Göncz.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.