Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papeževo pismo za spominsko mašo za Foleyja

Cerkev po svetu | 25.08.2014, 12:56 Marta Jerebič

Tako kot v Iraku džihadisti tudi v Siriji nadaljujejo svoje pohode. Pripadniki Islamske države so na severu države zavzeli vojaško letališče Tabka. Gre za zadnjo pomembnejšo točko, ki jo je tam nadzorovala sirska vojska. Ob tem je v spopadih od prejšnjega torka umrlo več sto sunitskih skrajnežev in vojakov. 191 tisoč mrtvih pa je skupna bilanca treh let in pol vojne v Siriji. A na tamkajšnjo krizo se je ob drugih vojnih žariščih praktično pozabilo, v pogovoru za Radio Vatikan opozarja nuncij v Siriji, nadškof Mario Zenari.

»Žal so reflektorji nad Sirijo ugasnili. Izginila je z radarjev mednarodne skupnosti. Teža vsakdanjika v tej državi ni več novica. A tu vsak dan v povprečju umre 180 ljudi in ob tej številki ne bi smeli biti mirni. Žal pa je Sirija padla v pozabo ...« opozarja nuncij Zenari.

Iz Sirije prihaja tudi novica, da so skrajneži skupine Fronta al Nusra včeraj izpustili pred slabima dvema letoma ugrabljenega ameriškega novinarja Thea Curtisa.

Medtem pa so se v Rochesterju v ameriški zvezni državi New Hampshire pri maši spomnili ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, ki so ga pred dnevi v Iraku obglavili skrajneži Islamske države. Slovesnost je potekala v cerkvi, ki jo obiskuje Foleyjeva družina, vodil pa jo je tamkajšnji škof. Sporočilo je poslal tudi papež Frančišek, v njem pa je vse povabil k molitvi za konec nesmiselnega nasilja in začetek miru in sprave med vsemi člani človeške družine.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...