Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek pri avdienci v dvorani Pavla VI. (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek pri avdienci v dvorani Pavla VI.

VIDEO: Papež splošno avdienco posvetil obisku v Južni Koreji

Cerkev po svetu | 20.08.2014, 11:19 Marta Jerebič

Papež Frančišek je svoj obisk v Južni Koreji strnil v treh besedah: spomin, upanje, pričevanje. O tem je spregovoril pri današnji splošni avdienci, ki je potekala v dvorani Pavla VI. v Vatikanu, kjer je sveti oče najprej več kot pol ure pozdravljal in se rokoval z romarji ter jih blagoslavljal, z nekaterimi pa tudi kratko spregovoril.

"Imel sem priložnost obiskati mlado in dinamično Cerkev, ki temelji na pričevanju mučencev, poživlja pa jo misijonarski duh," je dejal papež in dodal, da je tamkajšnja Cerkev varuhinja spomina in upanja. S tema dvema besedama je na kratko povzel beatifikacijo 124-ih korejskih mučencev in srečanje z mladimi. Spregovoril pa je tudi o vlogi laikov, saj so prav oni tisti, ki so v Koreji v drugi polovici 18. stoletja ustanovili krščansko skupnost in ne misijonarji: "Iz prve celice se je razvila velika skupnost, ki je vse od začetka in približno eno stoletje doživljala nasilno preganjanje, s tisoči mučencev. Cerkev v Koreji je torej utemeljena na veri, misijonarskem prizadevanju in mučeništvu vernih laikov," je poudaril sveti oče, ki je današnje korejske kristjane spodbudil, naj bodo velikodušni do revnih in izključenih.

Iz zgodovine vere v Koreji je razvidno, da Kristus ne razveljavlja kulture, ne odpravlja poti narodov, ki skozi stoletja in tisočletja iščejo resnico in udejanjajo ljubezen do Boga in bližnjega. "Kristus ne odpravlja tega, kar je dobro, ampak to dovrši." Kristus se bori proti zlu, ki seje razdor med ljudmi in narodi, je dejal papež in v zvezi s tem dejal, da moli, da bi vsi sinovi korejske zemlje, ki trpijo posledice vojn in delitev, lahko dokončali pot bratstva in sprave. "Naj Bog vedno blagoslavlja korejski narod, mu nakloni mir in blaginjo ter blagoslovi Cerkev, ki živi na tej zemlji, da bi bila vedno plodna in polna veselja Evangelija," je še dejal papež.

Ob smrti papeževih sorodnikov

Frančišek se je ob koncu splošne avdience zahvalil za molitve ob smrti njegovih sorodnikov v prometni nesreči v Argentini:

"Zahvaljujem se vam za molitve in sožalja ob tem, kar se je zgodilo v moji družini. Tudi papež ima družino. Bilo nas je pet otrok. Imam 16 nečakov in eden od teh nečakov je imel prometno nesrečo. Umrli so žena in dva majhna otroka, stara 2 leti in nekaj mesecev drugi. Nečak pa je v tem trenutku v kritičnem stanju. Zelo se vam zahvaljujem za sožalja in molitve."

Nečak Emanuel Bergoglio se nahaja na intenzivnem oddelku v bolnišnici, ki je bila najbližja kraju prometne nesreče, zdravniki pa so zaradi njegovega stanja odsvetovali njegovo premestitev v drugo bolje opremljeno bolnišnico.

O Iraku

Papež je francosko govorečim romarjem med splošno avdienco namenil naslednje besede:

"Vabim vas, da se pridružite molitvi celotne Cerkve za tiste skupnosti v Aziji, ki sem jih pravkar obiskal, pa tudi za vse preganjane kristjane na svetu, zlasti v Iraku, in tudi za nekrščanske verske manjšine, ki so prav tako preganjane."

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...