Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Maša za mir in spravo v seulski katedrali (foto: Radio Vatikan)
Maša za mir in spravo v seulski katedrali

VIDEO: Papež v Južni Koreji – 5. dan – maša za mir in spravo, srečanje z verskimi voditelji

Cerkev po svetu | 18.08.2014, 08:24 Marta Jerebič

Papež Frančišek je že na poti domov. Na rimsko letališče Ciampino naj bi prispel nekaj pred 18. uro. Svoj obisk v Južni Koreji je sklenil s sveto mašo za mir in spravo v seulski katedrali. Pri njej je prosil, da bi se Korejci vedno bolj prepoznavali kot člani ene družine.

"Vsi Korejci so bratje in sestre, člani ene družine in enega naroda. Govorijo isti jezik," je papež poudaril pri maši za mir in spravo na korejskem polotoku, kjer ljudje že več kot 60 let živijo izkušnjo delitve in konflikta. Frančišek je kristjane povabil, da razmislijo, kako kot posamezniki in kot skupnost pričujejo evangeljsko zavzemanje za revne in odrinjene, brezposelne in izključene. Bog jih kliče, da odločno zavrnejo miselnost, ki temelji na sumničenjih, nasprotovanju in tekmovanju, in da spodbujajo kulturo, ki temelji na evangeljskem nauku in tradicionalnih vrednotah korejskega naroda.

Sveti oče je poudaril, da je odpuščanje tisto, ki vodi v spravo, omogoča pa ga moč Jezusovega križa: "To je sporočilo, ki vam ga puščam ob sklepu obiska v Koreji. Zaupajte v moč Kristusovega križa ... Prosim vas, da ponesete prepričljivo pričevanje Kristusovega spravnega sporočila v vaše domove, skupnosti in vsa okolja narodovega življenja. Zaupam, da boste v duhu prijateljstva in sodelovanja z drugimi kristjani, pripadniki drugih ver in vsemi ljudmi dobre volje, ki jim je pri srcu prihodnost korejske družbe, kvas božjega kraljestva na tej zemlji."

Papež je ob tem prosil, da bi se porodile nove priložnosti za dialog, srečanje in preseganje razlik.

Papež Frančišek daroval mašo za spravo in mir
Papež Frančišek daroval mašo za spravo in mir © http://popekorea.catholic.or.kr

Zbrani pred katedralo
Zbrani pred katedralo © http://popekorea.catholic.or.kr

Žrtve spolnega nasilja
Žrtve spolnega nasilja © http://popekorea.catholic.or.kr
Frančišek je ob prihodu v katedralo objel in blagoslovil vsako od sedmih več kot 90-letnih žena, ki so bile prisiljene v spolne odnose z japonskimi vojaki. Med prisotnimi verniki je bilo tudi več beguncev iz Severne Koreje in južnokorejska predsednica. Slednji, kot tudi vsem drugim civilnim oblastem in cerkvenim predstavnikom, se je zahvalil za to, da so omogočili njegov obisk v Južni Koreji.

Papež in njegova črna torba
Papež in njegova črna torba © http://popekorea.catholic.or.kr

Papež se je poslovil na letališču
Papež se je poslovil na letališču © http://popekorea.catholic.or.kr

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...