Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež v Južni Koreji - 3. dan - beatifikacija 124 mučencev, srečanje z bolniki, invalidi, redovniki, redovnicami in laiki

Svet | 16.08.2014, 11:26 Marjana Debevec

Današnji dan apostolskega potovanja se je za papeža Frančiška začel z obiskom svetišča Seo So mun v Seulu. Gre za svetišče 103 mučencev, ki jih je Janez Pavel II. leta 1984 razglasil za svetnike. Na tistem kraju so bili mučeni in usmrčeni. Cesta, ki vodi od svetišča do dva kilometra oddaljenih vrat Gwanghwamun, kamor se je papež odpravil zatem, je znana pod imenoma cesta smrti ali cesta mučeništva. Slovesnosti beatifikacije se je udeležilo kar 800 tisoč vernikov.

Trg pred vrati Gwanghwamun za Seul predstavlja simboličen kraj, saj je tu središče tako starodavne kot sodobne korejske zgodovine. Na tem mestu je stala prvotna cesarska palača Gyeongbokgung, danes se tu nahajajo tudi sodobne vladne institucije. Prav tako se tu odvijajo najpomembnejše slovesnosti. In tu je papež Frančišek daroval sveto mašo, med katero je za blažene razglasil Pavla Yun Ji-Chunga in njegovih 123 tovarišev.

Kristusova zmaga je naša zmaga

"'Kdo nas bo ločil od Kristusove ljubezni?' (Rim 8,35) S temi besedami nam sveti Pavel govori o slavi naše vere v Jezusa: ni samo Kristus vstal od mrtvih in se dvignil v nebo, ampak nas je združil s seboj, nas napravil soudeležene v njegovem večnem življenju. Kristus je zmagovit in njegova zmaga je naša! Danes obhajamo to zmago v Pavlu Yun Ji-Chungu in njegovih 123 tovariših." Tako je papež začel homilijo. Vsi ti mučenci so živeli in umrli za Kristusa ter sedaj z Njim vladajo v veselju in slavi. Skupaj s sv. Pavlom nam pravijo, da nam je Bog v smrti in vstajenju svojega Sina podaril največjo izmed vseh zmag. Kajti "ne smrt ne življenje, ne visokost ne globokost, ne kakršna koli druga stvar nas ne bo mogla ločiti od Božje ljubezni v Kristusu Jezusu, našem Gospodu" (Rim 8,38-39), poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan. Njihovo novico objavljamo v nadaljevanju.

Zmaga mučencev v Koreji še danes prinaša sadove. Cerkev raste iz njihove žrtve. Današnja beatifikacija je priložnost za vrnitev k začetkom korejske Cerkve. Kot je nadaljeval papež, so tamkajšnji katoličani povabljeni, da se spomnijo "velikih stvari, ki jih je Bog storil v njihovi deželi in da kot zaklad varujejo dediščino vere in dejavne ljubezni, ki so jim jo izročili njihovi predniki". Po skrivnostni Božji previdnosti krščanska vera v Korejo ni prišla preko misijonarjev, temveč "preko src in razuma samega korejskega ljudstva", ki sta ga vodila "intelektualna radovednost" in "iskanje verske resnice". Spoznanje Jezusa je kmalu pripeljalo do srečanja z Njim, do prvih krstov, želje po polnem zakramentalnem in cerkvenem življenju ter do začetkov misijonarskega prizadevanja.

Beatifikacija 214 korejskih mučencev
Beatifikacija 214 korejskih mučencev © CTV/AP
Jezus Očeta prosi, naj 'nas posveti v resnici' in 'obvaruje pred svetom', ne pa 'vzame s sveta'

"Ta zgodba nam veliko pove o pomenu, dostojanstvu in lepoti poklicanosti laikov!" Pomembno sporočilo glede tega pa vsebuje tudi odlomek iz Janezovega evangelija (Jn 17,11-19), je dodal papež. V njem Jezus Očeta prosi, naj "nas posveti v resnici" in "obvaruje pred svetom". Pomenljivo je, da ne prosi, naj nas "vzame s sveta". Vemo, da je Jezus svoje učence poslal, da bi bili "kvas svetosti in resnice", "sol zemlje in luč sveta". Pri tem nam mučenci kažejo pot. Kmalu zatem, ko so bila v Koreji zasajena prva semena vere, so morali kristjani izbrati, ali bodo sledili svetu ali Jezusu. Za mnoge je to pomenilo preganjanje ali kasneje beg v gore. Pripravljeni so bili na velike žrtve in se odreči vsemu, kar bi jih lahko oddaljilo od Kristusa. Vedeli so, da je On njihov edini pravi zaklad.

"Danes pogosto izkušamo, da svet našo vero preizkuša. Na najrazličnejše načine se od nas zahteva, da bi popustili kompromisom glede vere, da bi razvodenili radikalne zahteve evangelija in se prilagodili duhu časa. Vendar pa nas mučenci opozarjajo, da Kristusa postavimo nad vse in da na preostalo v tem svetu gledamo preko odnosa z Njim in njegovim večnim kraljestvom. Izzivajo nas, da se vprašamo, če je kaj, za kar bi bili pripravljeni umreti."

Zgled mučencev: Pomen dejavne ljubezni

Zgled mučencev nas po papeževih besedah nadalje uči "o pomenu dejavne ljubezni v življenju vere": "Njihov zgled veliko pove nam, ki živimo v družbi, kjer poleg neizmernega bogastva v tihoti raste tudi revščina; kjer se le redko prisluhne kriku ubogih; in kjer Kristus še naprej kliče, nas prosi, naj ga ljubimo in mu služimo tako, da podamo roko našim ubogim bratom in sestram." Če sledimo zgledu mučencev in verjamemo Gospodovi besedi, dojamemo vzvišeno svobodo in veselje, s katerima so šli v smrt.

"Danes je za vse Korejce dan velikega veselja. Dediščina blaženega Pavla Yun Ji-Chunga in njegovih tovarišev – njihova poštenost v iskanju resnice, njihova zvestoba najvišjim načelom vere, katero so se odločili sprejeti, in tudi njihovo pričevanje dejavne ljubezni ter solidarnosti z vsemi – vse to je del bogate zgodovine korejskega naroda." Dediščina mučencev lahko vse moške in ženske dobre volje navdihuje, tako je papež Frančišek sklenil homilijo, da skladno delujejo "za družbo, ki bi bila pravičnejša, svobodna in spravljena" ter tako prispevajo "k miru in obrambi resnično človeških vrednot v tej državi in po celem svetu".

Papež Frančišek v papamobilu
Papež Frančišek v papamobilu © CTV/REUTERS
Korejski mučenci

Korejska Cerkev je beatifikacijo svojih mučencev tokrat obhajala tretjič. 5. julija 1925 je bilo za blažene razglašenih 79 mučencev, ki so umrli med preganjanji v letih 1839-1846. 29. februarja 1968 pa je bilo razglašenih 24 mučencev, umrlih leta 1866. V teku je še več postopkov za beatifikacijo korejskih mučencev, med drugim za drugega duhovnika korejskega rodu, Tomaža Choe Yang-eopa, in škofa Frančiška Borgia Hong Yong-hoja. Danes razglašeni blaženi mučenci predstavljajo prvo generacijo korejskih katoličanov. Pavel Yun Ji-Chung je bil usmrčen skupaj s svojim bratrancem, ker je za svojo mater izbral katoliški pogreb. Med novimi blaženimi je sicer tudi kitajski duhovnik Jakob Ju Mun-mo, prvi duhovnik, ki je prišel v Korejo in tam deloval šest let.

Z žrtvami trajektne nesreče

Papež se je že včeraj pred sveto mašo srečal s predstavniki preživelih in svojcev žrtev tragične nesreče trajekta Sewol, ki se je zgodila 16. aprila letos. Eden izmed njih je papeža za svojega sina prosil za zakrament krsta. Sveti oče je privolil in ga je krstil danes zjutraj na sedežu apostolske nunciature.

Tudi danes se je pred začetkom svete maše v Seulu s papamobilom popeljal med množico ter izstopil iz njega ob družinah žrtev trajektne nesreče. Te že nekaj dni v znak protesta taborijo v mestu in od južnokorejske vlade zahtevajo odkrito in pravično preiskavo nesreče.

Papež je govoril tudi z moškim, čigar hči je umrla v nesreči, sam pa gladovno stavka že več kot mesec dni, saj zahteva odgovore.

Papež v centru za bolne in invalidne

Popoldne po korejskem času je papež Frančišek preživel v centru za pomoč bolnikom, odvisnikom in ljudem z obrobja družbe. Najprej se je v Domu upanja srečal s približno 150 bolnimi odraslimi in otroki. V znamenje spoštovanja si je ob vstopu v stavbo sezul čevlje, se na kratko ustavil v molitvi v kapelici in se nato srečal z bolniki. Ti so mu najprej zapeli nekaj pesmi, mu podarili darila, med njimi tudi venec iz cvetja in njegov portret, ki ga je naslikala težko invalidna žena. Papež jih je pozdravil z njemu značilno toplino in nežnostjo, jih objemal, poljubljal in blagoslavljal.

Papež z bolnimi in invalidi
Papež z bolnimi in invalidi © CTV

Papež z bolnimi in invalidi
Papež z bolnimi in invalidi © CTV

Z redovnicami in redovniki: bodite strokovnjaki Božjega usmiljenja!

Papež Frančišek se je popoldne srečal s skupnostjo skoraj 5000 korejskih redovnic in redovnikov. Predsednica združenja višjih redovnih predstojnic s. Scholastica Lee Kwang-ok je v pozdravnem nagovoru poudaril, da korejska Cerkev trpi zaradi globalizacije, prevlade kapitalizma in politične moči. Tudi Cerkev je po njenih besedah okužena s sekularizmom in neoliberalizmom in zato potrebuje prenove. P. Hwang Seok-mo pa je izpostavil vrtičkarstvo in potrošništvo, ki dušita duh občestva. Zato je prepričan, da njihova dežela potrebuje poguma in ozdravitve.

Papež Frančišek med redovniki in redovnicami
Papež Frančišek med redovniki in redovnicami © CTV
Papež je zato zbranim redovnicam in redovnikom zaželel naj preko življenja v skupnosti postanejo strokovnjaki Božjega usmiljenja. „Čistost, uboštvo in pokorščina bodo postali veselo pričevanje Božje ljubezni, če boste trdno zakoreninjeni na skali njegovega usmiljenja“, je poudaril papež in dodal: „Ni drugih bližnjic: Bog v polnosti zahteva naša srca. To pa pomeni, da moramo vedno bolj izstopiti iz nas samih“. Redovnicam in redovnikom je nato dejal takole: „Samo če bo naše pričevanje v veselju, bomo lahko može in žene pritegnili h Kristusu. Veselje pa je dar, ki ga hrani molitveno življenje, premišljevanje Božje besede, obhajanje zakramentov in občestveno življenje. Če nekaj od tega manjka, se pojavijo šibkosti in težave, ki zatemnijo srečo.“

Papež je posvečene povabil, naj uberejo ubog način življenja ter se izogibajo vseh stvari, ki lahko druge ljudi pohujšajo. „V posvečenem življenju je uboštvo mati, ker pomaga rasti in vodi po pravi poti".Hinavščina posvečenih mož in žena, ki so se zaobljubili uboštvu, pa kljub temu živijo kot bogataši, rani duše vernikov in škoduje Cerkvi“, je odločno poudaril papež in ob tem opozoril tudi na skušnjavo posvetne miselnosti, ki vse upe polaga v človeška sredstva in tako uničuje pričevanje uboštva, ki ga je živel in ga učil naš Gospod Jezus Kristus. Povabil jih je še, naj vsemu svetu pričujejo, da je posvečeno življenje dragocen dar za Cerkev in svet.

Srečanje z voditelji apostolata laikov

Papež Frančišek je tretji dan svojega obiska v Južni Koreji sklenil s srečanjem s približno 150-imi voditelji laiškega apostolata. Katoliški svet je bil ustanovljen leta 1968 in ima danes 27 sedežev po vsej državi. Laiki so v Koreji še posebej pomembni, saj so prav oni tisti, ki so v večji meri v Koreji ustanovili Cerkev, jo spodbujali in branili tudi s svojim življenjem. Papež je v nagovoru poudaril pomen tega, da vsakdo izkusi dostojanstvo, da lahko z delom poskrbi zase in svojo družino. 

Papež Frančišek z laiki
Papež Frančišek z laiki © CTV

Papež Frančišek je poudaril, da delovanje laikov na socialnem področju ni dovolj: “Pomoč revnim je lepa in nujna stvar, ni pa zadosti. Spodbujam vas, da pomnožite svoja prizadevanja na področju človeškega napredka, da bo vsak človek lahko spoznal veselje, ki izhaja iz dostojanstva, da lahko zasluži za vsakdanji kruh in preživi svojo družino. To dostojanstvo danes ogroža kultura denarja, ki brez dela pušča številne ljudi. Tisti, ki so brez dela, morajo v svojem srcu čutiti dostojanstvo, da lahko zaslužijo za kruh. Zaupam vam to nalogo,” je dejal papež in korejske laike pozval, naj branijo tudi družino.

V času krize družinskega življenja so naše krščanske skupnosti poklicane, da podpirajo zakonce in družine pri izpolnjevanju njihovega poslanstva v živjenju Cerkve in družbi. Družina ostaja temeljna celica družbe in prva šola, v kateri se otroci naučijo človeških, duhovnih in moralnih vrednot, ki jim omogočajo, da postanejo svetilniki dobrote, poštenosti in pravičnosti v naših skupnostih.

Papež Frančišek je besede hvaležnosti namenil korejskim katoliškim ženam, in sicer za prispevek, ki ga dajejo življenju in poslanstvu Cerkve kot matere, katehistinje in učiteljice. Vse laike pa je spodbudil:

Cerkev danes, tako kot vedno, potrebuje verodostojno pričevanje laikov za odrešujočo resnico Evangelija ... Vaš prispevek je bistven, saj bo prihodnost Cerkve v Koreji, kot v celotni Aziji, v veliki meri odvisna od razvoja ekleziološke vizije, utemeljene na duhovnosti občestva, soudeležbi in delitvi dobrin,” je še dejal papež Frančišek približno 150-im voditeljem laiškega apostolata.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...