Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež v Južni Koreji (foto: Radio Vatikan)
Papež v Južni Koreji

VIDEO: Papež Frančišek odhaja v Južno Korejo

Papež in Sveti sedež | 13.08.2014, 05:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek se danes odpravlja na svoje tretje mednarodno potovanje. Z rimskega letališča Fiumicino bo ob 16. uri poletel proti Seulu. V Južni Koreji se bo mudil do ponedeljka.

Papež bo na seulskem letališču pristal jutri ob pol štirih zjutraj po našem oziroma ob pol enajstih po lokalnem času. Popoldne bo v Seulu obiskal predsednico republike, sledilo bo srečanje s seulskimi oblastmi, zatem pa srečanje s korejskimi škofi.

V petek dopoldne bo papež na stadionu v Daejeonu daroval sveto mašo za praznik Marijinega vnebovzetja, ob koncu pa še z verniki molil Angelovo češčenje. Popoldne se bo s helikopterjem odpravil v svetišče Solmoe, kjer bo potekalo srečanje z mladimi Azije.

Sobota se bo začela z obiskom svetišča mučencev v Seo So munu. Tu bo daroval sveto mašo, med katero bo za blaženega razglasil Pavla Yun Ji-Chunga in 123 tovarišev mučencev. Popoldne bo obiskal center za invalidne osebe v Kkottongnaeju, sledilo bo srečanje s korejskimi verskimi skupnostmi, zvečer pa še z voditelji apostolata laikov.

V nedeljo, 17. avgusta, se bo papež Frančišek najprej sestal z azijskimi škofi v svetišču v Haemu. Popoldne bo tam daroval sveto mašo ob sklepu 6. dneva azijske mladine.

Zadnji dan apostolskega potovanja, torej v ponedeljek, 18. avgusta, bo dopoldne v Seulu najprej potekalo srečanje v verskimi voditelji. V seulski katedrali bo sledila sveta maša za mir in spravo. Takoj po njej bo sveti oče iz seulskega letališča poletel proti Italiji. Povratek v Vatikan je predviden v večernih urah.

Statistika

Južna Koreja šteje približno 5 milijonov 400 tisoč katoličanov, kar je skoraj 11 odstotkov prebivalstva. 18 odstotkov je protestantov, skoraj 23 odstotkov je budistov. V 16-ih katoliških škofijah deluje 35 škofov, več kot 4200 duhovnikov, 10 stalnih diakonov, 516 redovnikov, ki niso duhovniki, 9 tisoč redovnic, 123 laiških misijonarjev in 14 tisoč katehistov. Župnij je skoraj 1700, več kot 800 je drugih pastoralnih centrov. V nižjih in višjih semeniščih se izobražuje približno 1900 bodočih duhovnikov.

Cerkvene osnovne in srednje šole obiskuje skoraj 30 tisoč učencev oziroma 35 tisoč dijakov, Cerkev pa upravlja tudi 34 visokošolskih ustanov oziroma univerz, ki jih obiskuje več kot 150 tisoč študentov. Cerkev prav tako upravlja 40 bolnišnic, 4 ambulante, 9 centrov za gobave bolnike, 513 domov za ostarele in invalide, 277 sirotišnic in vrtcev, 83 družinskih posvetovalnic in drugih centrov za zaščito življenja, 49 vzgojnih centrov in 200 drugih ustanov.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...