Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Ognjišče, avgust 2014 (foto: Založba Ognjišče)
Ognjišče, avgust 2014

Izšlo je avgustovsko Ognjišče

| 03.08.2014, 18:32 Matjaž Merljak

Avgustovska številka mesečnika Ognjišče prinaša pogovor s sestro Barbaro Peterlin, ki deluje v Ukrajini, članek o zdravilnih lastnostih morja, v Prilogi pa je predstavljenih štirinajst zavetnikov v sili. Lahko boste prebrali nekaj 'krščanskih' pričevanj nogometašev. Pogovarjali smo se z odgovornim urednikom mag. Božom Rustjo. V nadaljevanju objavljamo njegovo beležnico.

Avgust je poletni in predvsem dopustniški mesec, a smo v uredništvu avgustovsko številko pripravljali še v popolnoma delovnem in predvsem prazničnem vzdušju. Praznovanja, ki sem jih omenil v prejšnji številki, so v večinoma že za nami. Veseli smo, da je Slovenska škofovska konferenca odlikovala našega dolgoletnega urednika Silvestra Čuka in s tem dala priznanje njegovemu delu za naš mesečnik in verski tisk. Več o tem si lahko preberete na str. 77.

Pri Ognjišču želimo spremljati aktualna dogajanja, čeprav kot mesečnik delamo to teže kot drugi mediji. Po končanem svetovnem nogometnem prvenstvu smo zbrali nekaj 'krščanskih' pričevanj nogometašev in tako osvetlili to dogajanje z drugačne plati (str. 122). Prav tako želimo osvetliti zapletena dogajanja v Ukrajini, kjer na vzhodu države divja vojna. O svojem delu v tej nemirni državi nam je kot gost meseca spregovorila s. Barbara Peterlin (str. 10).

Ognjišče, avgust 2014, naslovnica
Ognjišče, avgust 2014, naslovnica © Založba Ognjišče
Kljub poletju smo iz tiskarne dobili kar dve novi knjigi. Prvo smo že napovedali. Gre za knjigo Bogdana Žorža Nauk gora. Bralci Žorževe rubrike Pot do Boga preko gora v Ognjišču njeno vsebino že poznate, saj so v knjigi natisnjeni prispevki prav iz te rubrike. Več o njej si lahko preberete na str. 41.

Druga knjiga Izgubiti otroka je izšla v zbirki Življenjske smernice. Že naslov pove, da knjiga govori o trenutkih, ko v veselo pričakovanje ali družinsko idilo zareže nepričakovana izguba otroka. Govori, kako premagati občutke velike bolečine, travme in praznine ob izgubi.

V tem času prihaja k nam tudi več knjig, ki jih ladje "iz daljne dežele čez širno morje" pripeljejo v koprsko pristanišče. Preprosto o Svetem pismu je naslov prve knjige, ki na res preprost način predstavi Sveto pismo. Pisana in oblikovana je sicer bolj na kožo mlajši generaciji, a je to njena prednost, saj posamezne svetopisemske knjige predstavi na kratek, privlačen in preprost način. Drugi dve knjigi, ki sta še na poti, sta namenjeni otrokom (Božična odštevanka – adventni koledar, Pobarvaj božič – pobarvanka o božiču) in predstavljata lep del naše ponudbe za božično in Miklavževo obdarovanje. A o tem več v prihodnjih številkah.

Pred odhodom v tiskarno je tudi knjiga Gregorja Čušina Na tretji strani. Znani in priljubljeni igralec, zlasti monokomedij, je nekaj let na tretji strani Ognjišča pisal uvodnike. Čeprav govorijo o težkih stvareh, niso 'zateženi'. Iskrivi in igrivi, smešni, a obenem resni pred nas razgrinjajo sedanji trenutek slovenskega krščanstva in utrip naše utrujene kulture. Zabavno in obenem koristno branje.

Tudi v tej številki predstavljamo posebno poletno ponudbo naših knjig. Akcij je več: od tiste, ki predstavlja knjige v zbirki Zgodbe za dušo; akcijo, kjer dobite tri knjige za ceno dveh; pa košarico s širokim izborom knjig, ki jih dobite po ugodnih cenah, če izberete knjige v vrednosti najmanj 10 €, ter ponudbo naših knjig iz zbirke Žepna knjiga Ognjišča. Pobrskajte po reviji in si izberite knjige po ugodnih cenah – pa tudi nagrade, ki vas čakajo, če boste pohiteli z naročilom.

Naj vam počitniške dni polepšajo tudi poceni knjige Ognjišča.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...