Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Krištofova nedelja in akcija MIVA

| 24.07.2014, 05:54 Matjaž Merljak

MIVA Slovenija je akcija Katoliške Cerkve, ki preko Misijonskega središča Slovenije zbira pomoč za nakup prevoznih sredstev in delovnih strojev za misijonske dežele. Akcijo je v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem predstavil ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Stane Kerin.

Vsako leto, posebej na Krištofovo nedeljo, se MIVA Slovenija z zaupanjem in prošnjo obrača na vse voznike, da v zahvalo za prevožene kilometre darujejo za misijonska vozila. Zbrani darovi omogočajo Misijonskemu središču Slovenije, da preko te akcije pomaga pri nakupu vozil in strojev, ki lajšajo delo, krajšajo poti, blažijo revščino, omejujejo lakoto in rešujejo bolnim življenja.

Zato Cerkev na Krištofovo nedeljo z veseljem blagoslavlja vozila in voznike ter jim na priprošnjo sv. Krištofa kliče varstva na vsa pota in ceste življenja. Obenem pa v imenu misijonarjev prosi, da ljudje namenijo svoj velikodušni dar za nakup vozil, ki jih v misijonih nujno potrebujejo. Misijonarjem je tako olajšano delo in omogočeno širše poslanstvo, tamkajšnjim domačinom pa je to pot k rešitvi in napredku.

Naj tudi letošnja akcija MIVA na Krištofovo nedeljo (27. julija) obrodi bogate sadove.

S pomočjo darov ob blagoslovu avtomobilov je MIVA Slovenija v letu 2013 lahko omogočila nakup vozil v skupni vrednosti 285.368 €

Krištofova nedelja 2014, plakat
Krištofova nedelja 2014, plakat © Misijonsko središče Slovenije

ZAHVALE MISIJONARJEV

Cesare Bullo, SDB – Etiopija – minibus

Z globoko hvaležnostjo se želim zahvaliti MIVA Avstrija in MIVA Slovenija, ki sta nam omogočili nakup avtomobila Toyota Minibus za našo šolo. Hvaležni za vaš velikodušni prispevek zagotavljamo molitev za MIVO in vse dobrotnike.

Pedro Opeka, CM – Madagaskar – avto Toyota

Hvala Bogu in vsem slovenskim darovalcem za ta prelepi dar kot je novo vozilo za naše misijonarje. Da bi ta akcija MIVA Slovenija še dolga leta lahko pomagala tistim misijonarjem, ki avto nujno potrebujejo za njihovo pastoralno delo. In želim vso srečo v prihodnji akciji ob Krištofovi nedelji, da bodo še drugi misijonarji deležni takega lepega daru za njihovo misijonsko delo.

Lazaristi – Madagaskar – avto Toyota

Ne vem, kako naj se vam zahvalim za vašo velikodušnost in pomoč. Bog vas blagoslovi. Resnično ste mi pomagali, da lahko kot vizitator izpolnjujem svoje misijonsko delo v tej provinci.

Sestre – Luena – Angola – avto Toyota

Vseh 5 sester, ki delujejo na tem misijonu, se vam, ganjene in iz srca vesele, zahvaljujejo za ta velik in za njihovo delo tako pomemben dar. Sporočajo, da se s hvaležnostjo v srcu spominjajo vseh vas dobrotnikov, tudi pri molitvah v njihovi šolski kapeli, ki smo jo v tem času zgradili s pomočjo denarnih sredstev iz Slovenije. Tako majhna Slovenija z velikim srcem, vedno pripravljenim pomagati (kot tam rade povedo sestre) ostaja del Luene (Angole) in s tema velikima darovoma (kapelo in avtomobilom) pomaga sestram pri oznanjevanju božje ljubezni, pri trudu za boljši in pravičnejši svet. Lepo je, ko veš, da nisi sam ... in ko lahko s ponosom poveš, da si Slovenec. Naj vam dobri Bog poplača! In misel na preproste, vesele in nasmejane Angolce ...

Tanja Strgar, laiška misijonarka

S. Polona Švigelj, OSU – Senegal – avto Suzuki Vitara

Res nimam skoraj "diha", da ste tako "od sile" in hitri za pomoč! Kličem Božji in Marijin Blagoslov nad vsakega izmed vas osebno, v Misijonski in vse Slovenske dobrotnike! Moje sosestre zagotavljajo močno Molitveno NAVEZO z Vami

Tomaž Mavrič, CM – Ukrajina – avto VW Cady (Kolja Dobra)

Iz srca se Vam zahvaljujem za pomoč v imenu vseh ljudi, katerim bo služil Vaš dar – avtomobil, ki smo ga z vašo pomočjo dobili. Ni rečeno, da pomoč pride vedno od tistih ljudi, ki so dobro stoječi, ampak zgodovina potrjuje, da v veliko primerih darujejo prav tisti, ki niso finančno najboljše stoječi, darujejo tisti, v katerih je odprto srce za pomoč bližnjemu.Razdalje naših župnij, ki jih oskrbujemo, so velike in težko dostopne, ampak to je naše služenje, ki smo se mu posvetili in pri tem želimo vztrajati. Avtomobil bo služil raznim skupinam in dejavnostim: ubogim, zapuščenim, bolnikom in invalidom, mladini in otrokom, prevažanju hrane in gradbenih materialov. Iz srca bi se Vam rad še enkrat zahvalil in obljubim, da se Vas bom rad spominjal v molitvi! Mykola Dobra, CM

S. Anica Starman, FBS – Slonok. obala – avto Toyota

HVALA, HVALA. Ali si lahko predstavljate, kako je srce poskočilo ... Tja do nebes, ker moje noge ne morejo skočiti do stropa. BOG PLAČAJ! Iskrena hvala vsem, Bog povrni vsem. Molimo za vse, ki ste darovali za akcijo MIVA.

P. Janez Mujdrica, DJ – Zambija – avto Nissan

Najlepša hvala dobremu Bogu in vsem vam za ta čudoviti avto. Danes popoldne imam zahvalno mašo. Na vseh štirih straneh avtomobila je nalepka 'MIVA Slovenija'. Večkrat me kdo vpraša, kaj to pomeni. Ko mu razložim, običajno pride vzklik: »Slovenski verniki pa res lepo skrbijo za svoje misijonarje!« Ta novi avto mi je res v veliko pomoč: brez njega ne bi mogel delati tega, kar delam. 'S ponosom reči smem, Slovenec sem'. Hvaležni, p. Janez Mujdrica

Janez Mesec – Madagaskar – čoln

Hvala MIVI in vsem, ki se trudite, da nam olajšate naše misijonske poti in da ste razumeli našo prošnjo in potrebo po plovilu – malem motornem čolnu, s katerim bomo, tako kot sv. Krištof, lahko prevažali po naših dveh velikih rekah ljudi in tovor. Čoln mi pride še posebej prav pri prevažanju peska, ki je - prav nesrečno - na drugi strani reke Manambondro. Po reki navzgor imam kar nekaj cerkva, pri oskrbovanju in gradnjah mi bo čoln prišel kot naročen in z njim smo dobili novega zagona in veselja. Kristjani namreč pesek na glavi znosijo do obale, kjer je čoln, potem ga prepeljemo do pristana v Manambondro, kjer ga spet znosimo ali zvozimo z avtom do gradbišča. Kar komplicirano, čoln pa služi namenu in nam daje korajže, da bomo tudi to nalogo »operacija pesek« speljali do konca.

P. Lojze Podgrajšek, DJ – Malavi – avto Ford

Z velikim veseljem sporočam, da sem že prejel avto. Uporabljam ga za dela, povezana z gradnjo gimnazije. Za naše ceste, ki so po večini bolj slabe, je treba imeti močan, zdržljiv, odporen in zanesljiv avto. In novi Ford Ranger nudi ravno to! Dnevno nabavljam razne količine materialov za gradnjo, včasih prevažam delavce in spet drugič opeko, pesek ali cement. Pred nekaj tedni sem dovažal kamenje iz 25 kmoddaljenega kraja. Potem so tu tedenska potovanja v glavno mesto po opravkih in na mesečne sestanke, pa za obiske šol in podružnic. Pri tem je avto na štirikolesni pogon najbolj primeren za obiske podeželskih krščanskih občestev, ker so ceste večkrat komajda prevozne. Taka in podobna dela bi bilo težko opravljati brez darežljivosti Slovenskih voznikov, ki vsako leto pridno darujete za prevozne potrebe misijonarjev. To omogoča priznanja vredna darežljivost slovenskih šoferjev in drugih darovalcev. Zato se iskreno zahvaljujem vsem, ki podpirate MIVO, ker s tem nam misijonarjem omogočate, da laže opravljamo dostikrat zelo zahtevna dela in oskrbujemo prostrana pastoralna področja. Vsem iskreno hvala!

 

NOVE PROŠNJE MISIJONARJEV

S. Tadeja Mozetič, ŠS – Paragvaj

Za pastoralne potrebe potrebujemo vozilo, saj so podružnice zelo oddaljene in so avtobusni prevozi redki. Ta avto bi nam služil za obiske družin in bolnikov, za povezavo in vzgojo katehistov, obisk in spremljanje učiteljev, v glavnem za vse široko polje pastoralnega dela na obrobju mesta Asuncion in mesta Limpio.

Misijonarji Dehoniani so zelo goreči in nas sestre vedno vključujejo v svoj misijon, da skupaj oznanjamo božje kraljestvo in se trudimo uresničevati Jezusove besede: Lačen sem bil ... bolan sem bil ... popotnik … preganjan … zapostavljen ...

V upanju, da boste našo prošnjo uslišali, vas lepo pozdravljam in kličem blagoslova na Vaše misijonsko poslanstvo.

S. Mojca Karničnik – DR Kongo

Prosimo za avto za naš Noviciat, kjer se vzgajajo bodoče pastoralne delavke in kjer živijo naše ostarele sestre, ki prihajajo v Kinšaso k zdravniku. Novinke navajamo na »samofinanciranje«, zato se ukvarjajo z vrtnarstvom, zajčjerejo in kokošerejo in morajo zaradi tega vsaj enkrat tedensko priti v Kinšaso. Razdalja resda ni velika, je pa cesta v takem stanju, da za teh 35 km včasih potrebujejo dve uri. V vasi sami, kjer živijo, poučujejo tudi verouk, enkrat tedensko pa odhajajo v sosednje vasi na pastoralne obiske. Naše sestre vodijo internate, delajo v šolstvu, v pastorali, na medicinskem in socialnem področju, v razvojnih dejavnostih ... Treba jih je oskrbovati z vsem potrebnim. Poleg tega je velikokrat potreben prevoz v bolnišnico in oskrba s hrano, zdravili in drugim materialom. Naše delo bi bilo zelo olajšano, če bi imele svoj avto.

Boglonaj, ker ste nam pripravljeni pomagati.

Jože Bokalič, lazarist – Argentina

Ta provinca je med najrevnejšimi v Argentini in misijonarji iz naše župnije v Lanusu pomagajo pri pastoralnem delu na zelo obširnem področju, kjer živijo pretežno staroselci. Živijo v zelo revnih razmerah, nimajo praktično ničesar in se preživljajo z gojenjem drobnice in nekaj revnih pridelkov. Misijonarji se vozijo v oddaljena naselja in tam preživijo z njimi nekaj dni. S seboj prinesejo nekaj hrane in najnujnejša zdravila. V tem času jih pripravljajo na zakramente in tam mašujejo. V vmesnem času pa to vozilo služi za delo v barakarskem naselju, kjer prostovoljci nudijo najnujnejšo pomoč za preživetje. Ti so večinoma priseljenci iz Paragvaja in Bolivije in živijo v skrajni revščini. V upanju na ugodno rešitev prošnje Vas v Gospodu prav lepo pozdravljam.

Tomaž Mavrič, lazarist – Ukrajina

Kombi, ki ga uporabljamo v Kijevu, ima že osem let in veliko kilometrov. Uporabljamo ga vsak dan za prevoz bogoslovcev na predavanja ter vse ostale potrebe hiše, kjer nas trenutno živi dvanajst. Kombi nam je za tako skupnost nujno potreben. Če bi mi dobili nov kombi, bi starega oddali na našo novo postojanko v Snjatin, kjer bo kombi tudi zelo potreben. Romanja, župnija in bodoča gradnja, pastoralni obiski, prevoz hrane, socialna pomoč …Prisrčna hvala za vse razumevanje ter pomoč!

P. Stanko Rozman, jezuit – Malavi

Župnija sama šteje več kot 200.000 ljudi. Od teh jih živi kakšnih 140.000 po vaseh. Tam imamo kar 76 podružnic. Dežela je ena najrevnejših na svetu. Vozilo se bo uporabljalo v pastoralne namene. Duhovniki redno obiskujemo številne podružnice. Smo trije duhovniki in bi radi obiskali čim več podružnic na mesec. Dva duhovnika vozita stare in obrabljene avtomobile. Radi bi zamenjali enega od njih. Ni prijetno ostati na cesti zaradi okvare avtomobila. Potrebujemo zanesljivo prometno sredstvo.

Br. Miha Majetič, OFMConv – Kazahstan

Nujno bi potrebovali dobro vozilo za prevoz ljudi z možnostjo prevoza materiala. Služil bo v pastoralne namene in za oskrbo centra za medkulturno sodelovanje.

Škof Angelo Moresci – Etiopija

Nujno potrebujemo minibus za obiske in oskrbo beguncev.

Krmelj Janez – Madagaskar

Pred leti smo imeli na razpolago motor, zdravnica tega ne more uporabljati, zato smo razmišljali o štirikolesniku, tako bi omogočili zdravnici, da doseže čim večji učinek v medicinskih storitvah. Vsak mesec mora na sestanek in pripravo aktivnosti, ki so v sklopu državnega programa, pogosto je treba po cepiva in povsod mora hoditi z rešilcem, ki postaja velik strošek. Imam že predračun in ga pošljem, če ni zadeva predrzna. Prisrčna zahvala vsem dobrotnikom misijonske vozniške akcije.

Tomaž Mavrič, lazarist - Ukrajina

Vas Buldinka, kjer ustanavljamo moški center za rehabilitacijo odvisnikov, se nahaja 20 km od mesta Odese ob Črnem morju. Nujno bi potrebovali traktor s priključki. Traktor bo služil za delo na polju in vrtu za predelavo hrane za živino – se pravi za pomoč pri uvajanju v samostojno življenje in samopreskrbo.»

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.