Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Kaj nam življenje v starosti mavrično obarva?

| 22.07.2014, 09:18

V prvi julijski oddaji Modrost v očeh smo z različnimi sogovorniki poskusili poudariti pomen življenja okrog nas, ki ga prinašajo vnuki, domače živali in narava nasploh. Kako nam lahko vse našteto prinaša veselje, so nam zaupali Metka Zevnik, iz združenja Glas starih staršev, Ivan Esenko, navdušen ljubitelj narave ter Iztok Polak iz mreže Matija.

Pravijo, da je biti babica ali dedek najlepši poklic na svetu. O svojem doživljanju vnukov pa tudi o združenju, ki v Sloveniji združuje stare starše je v prvem delu oddaje spregovorila Metka Zevnik. Glas starih staršev je Združenje starih staršev Slovenije, ki se zavzema za to, da bi družba spoštovala vlogo in poslanstvo starih staršev, njihovo delo in izkušnjev življenju slovenske družine.

V oddaji smo predstavili tudi nekaj utrinkov članov združenja o tem, kaj jim pomenijo vnuki.

Nadaljevali smo s pogovorom z naravovarstvenikom Ivanom Esenkom, ki pravi, da je poletje njegov najljubši letni čas, da poleti obvezno hodi bos in za delo na vrtu ne uporablja rokavic, saj je treba zemljo začutiti. Pogovor z njim je resnično navdihujoč in tudi nagovarjajoč. Tudi, če nas je bolezen prikovala na posteljo in onemogočila pohajkovanje in občudovanje, nam že pogled skozi okno lahko nudi neverjetne slike menjajočih letnih časov.

Oddajo smo sklenili s predstavitivijo projekta Matijeve tačke, ki ga je predstavil Iztok Polak. V okviru projekta mreža Matija skuša starejšim osebam omogočiti lažjo posvojitev živali ter hkrati ponuditi dostop do vseh informacij in ponudbe (opreme, veterinarske pomoči, prevozov, šolanja, varstva, …), ki jo domači ljubljenčki potrebujejo.

Družba domačih ljubljenčkov po številnih raziskavah izjemno pozitivno vpliva na človeka, kar je pri starejših osebah še posebej pomembno. S skrbjo za žival vzdržujejo tudi svojo psihično in fizično aktivnost in s tem zmanjšujejo možnosti za pojav osamljenosti in poslabšanje miselnih sposobnosti. Tako posledično ostajajo samostojni in lahko dalj časa živijo kvalitetno v domačem okolju.

Lepo povabljeni, da prisluhnete oddaji, saj boste zagotovo slišali marsikaj uporabnega in navdihujočega – za to, da se veselimo prav vsakega dne, ki nam je dan.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...