Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Napačna politika Zahoda do Bližnjega vzhoda

Svet | 31.07.2014, 18:06 Marjana Debevec

Melkitski katoliški patriarh Gregorios III. Laham je spregovoril o napačni politiki Zahoda. Meni, da ni dovolj ponudba Francije, da bi olajšala sprejemanje kristjanov iz Iraka. 'Ne potrebujemo nekoga, ki nas sprejme, ampak nekoga, ki nam bo pomagal, da ostanemo v domači deželi,' je dejal patriarh predvsem razširjene Cerkve za libanonski spletni časnik Daily Star.

Mednarodna skupnost naj podpira prebivalstvo na Bližnjem vzhodu v boju proti terorizmu in islamističnim skrajnežem. To bi bila po njegovih besedah pristna usluga, ne pa da jih pahnejo v begunstvo in jim obljubljajo sočutje in pomoč. 'Radi bi bili v svoji domovini in živeli ob naših muslimanskih bratih, vsem problemom navkljub,' je dodal Gregorios III.

Prepričan je namreč, da zgrešena politika Bližnjega vzhoda deli kristjane in muslimane. 'Vse, kar dela Evropa že 50 let, je razdeljevanje kristjanov in muslimanov,' je dejal po navajanju Daily Star. 'Evropa naj namesto tega raje pospešuje edinost med arabskimi državami in muslimani. To slednjič pripomore tudi k 'edinosti med kristjani in muslimani', je dejal duhovnik. Gregorios III. je voditelj katoliške vzhodne Cerkve s približno 1,6 milijona verniki. Sedež patriarhata je v Damasku.

Kristjani v Iraku so prisiljeni izbirati med spreobrnitvijo v Islam, izselitvijo ali smrtjo. Po vsem svetu jih zato verniki podpiramo z molitvijo. V sredo je bila v Rimu maša zanje. Prokurator melkitske grko katoliške Cerkve pri Svetem sedežu p. Matanoius Haddad je povedal, da je molitev kristjanom v veliko oporo, vendar pa potrebujejo tudi druge vrste pomoči. Želijo si namreč ostati v deželi, kjer se prisotni že vse od binkošti naprej.

V Siriji pa je v četrtek bomba zadela cerkev v Aleppu, ob čemer so umrli trije odrasli. Za ta konec tedna so imeli napovedano srečanje mladih, vendar so ga morali zaradi varnosti odpovedati. Danes po sveti maši pa nameravajo posaditi oljko na kraju, kamo je padel izstrelek. Nanj bodo obesili napis mir in pa Bog je ljubezen. „To je naš edini odgovor na bombe in nasilje, ki že več let uničujeta naše nasilje“, je povedal župnik v Aleppu.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...