Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Papež Frančišek med sveto mašo v Caserti: Jezus je skriti zaklad, Jezus je biser, Jezus je upanje!

| 27.07.2014, 11:56 Rok Mihevc

Papež Frančišek je včeraj popoldan daroval mašo v Caserti na jugu Italije, ki velja za trdnjavo Camore, neapeljskega krila italijanske mafije. Pred približno 200.000 verniki je sveti oče mašo daroval pred baročno mestno kraljevo palačo, ki je od leta 1997 na seznamu Unescove svetovne dediščine.

 

 

 

»Jezus je nagovarjal svoje poslušalce s preprostimi besedami, da so ga lahko vsi razumeli. Tudi nocoj, kakor smo slišali, nam On govori po kratkih prilikah, vzetih iz vsakdanjega življenja ljudi tistega časa. V primerih zaklada skritega na njivi in dragocenega bisera lahko vidimo ubogega dninarja in bogatega trgovca. Trgovec že vse življenje išče dragocen predmet, ki bi potešil njegovo žejo po lepoti. Zato hodi po svetu in ne odneha v upanju, da bo našel to, kar išče. Medtem ko se kmet ni nikoli oddaljil od svoje njive in od nekdaj opravlja svoje delo z običajnimi vsakodnevnimi opravili. Pa vendar je za oba končni izid enak, torej najdba nečesa dragocenega. Za enega je to zaklad, za drugega pa dragocen biser. Za oba pa je isto tudi občutje, presenečenje in veselje, da sta našla izpolnitev vseh želja. In končno nobeden od njiju se ne obotavlja prodati vse, da bi kupila zaklad, ki sta ga našla. Jezus z tema dvema prilikama uči, kaj je nebeško kraljestvo, kako ga najti ter kaj storiti, da bi ga imel.« Tako je papež Frančišek z razlago evangeljskega odlomka 17. nedelje med leto začel homilijo. Pred sveto mašo se je papež Frančišek zasebno srečal s tamkajšnjimi duhovniki.

Kaj je nebeško kraljestvo?

Jezus se ne trudi, da bi to razložil. Oznanja ga od začetka svojega evangelija. »Nebeško kraljestvo je blizu.« Tudi danes je blizu. Vendar ga nikoli naravnost ne pokaže, temveč posredno preko delovanja gospodarja, kralja, desetih devic... Preko prilik in primer nam pusti, da ga zaslutimo. Pokaže pa na učinke, da je nebeško kraljestvo sposobno spremeniti svet; kot kvas, ki je skrit v testu, kot majno in ponižno gorčično seme, ki pa postane veliko kot drevo. Po dveh prilikah, o katerih želimo razmišljati, lahko razumemo, da je Božje kraljestvo navzoče v Jezusu osebno. On je skriti zaklad in dragoceni biser. Razumljivo je kmetovo in trgovčevo veselje: našla sta! To je veselje vsakega od nas, ko odkrijemo Jezusovo bližino in navzočnost v našem življenju. To je navzočnost, ki spreminja bivanje in nas odpira za potrebe bratov. To je navzočnost, ki nas vabi sprejeti vsako drugo navzočnost, tudi tisto od tujca in begunca. Je sprejemajoča navzočnost, vesela navzočnost, rodovitna navzočnost. Tako je kraljestvo v nas.

Kako najti Božje kraljestvo?

Vi bi me lahko vprašali, lahko bi me vprašal: »Toda oče, kako najti Božje kraljestvo? Vsak od nas ima posebno pot. Vsakdo ima v življenju svojo pot. Za nekoga je srečanje z Jezusom dolgo pričakovano, želeno in iskano, kakor je predstavljeno v priliki o trgovcu, ki kroži po svetu, da bi našel nekaj vrednega. Drugim se zgodi nenadoma, skoraj po naključju, kakor v priliki o kmetu. To nas spominja, da se Bog vsekakor pusti srečati, saj je on tisti, ki se prvi želi srečati z nami in je prvi, ki išče, da bi nas srečal. Prišel je namreč, da bi bil 'Bog z nami'. In Jezus je med nami, danes je tu. On je namreč rekel: 'Kadar ste zbrani v mojem imenu, sem jaz med vami.' Gospod je tukaj, je z nami, je med nami. On je, ki nas išče in se pusti najti tudi tistemu, ki ga ne išče. On je, ki nas išče in se pusti najti. Včasih se pusti najti na nenavadnih krajih in v nepričakovanih trenutkih. Ko pa najdemo Jezusa, smo očarani, prevzeti in z veseljem opustimo naš običajen, včasih pust in brezvoljen način življenja, da objamemo evangelij in se pustimo voditi novi logiki ljubezni ter ponižnemu in nesebičnemu služenju.

Jezusova Beseda, evangelij

Ne želim vam tukaj odprto postaviti vprašanja, ker ne želim, da naj odgovorite. Načelno bom postavil vprašanje: 'Koliko med vami vsak dan bere en odlomek iz evangelija?' Ne dvigujte rok… Postavil sem vam samo vprašanje. Toda koliko med vami hiti z delom, da ne bi zamudili telenovele… Toda imeti evangelij v dosegu roke, imeti evangelij na nočni omarici, imeti evangelij v torbici, imeti evangelij v žepu, ga za trenutek odpreti ter pogledati Jezusovo Besedo in Božje kraljestvo bo prišlo. Stik z Jezusovo Besedo nas približuje Božjemu kraljestvu. Dobro premislite! Majhen evangelij imeti vedno pri sebi, ga naključno odpreti in prebrati, kaj pravi Jezus. In Jezus je tam.

Kaj storiti, da bi imeli Božje kraljestvo?

Glede tega je Jezus zelo jasen, saj ne zadostuje navdušenje, veselje nad odkritim. Potrebno je namreč bolj ceniti dragocen biser kraljestva, kakor katero koli zemeljsko dobrino, potrebno je postaviti Boga v svojem življenju na prvo mesto, ga imeti rajši od vsega. Dati prvo mesto Bogu pomeni, imeti pogum reči 'ne' zlu, 'ne' nasilju, 'ne' oblastnosti, da bi živeli življenje v služenju drugim, legalno in za skupno dobro. Ko nekdo odkrije Boga, resničen zaklad, opusti sebičen način življenja in si začne prizadevati, da bi z drugimi delil karitativno ljubezen, ki prihaja od Boga. Kdor postane Božji prijatelj ima rad brate in sestre, si prizadeva ohranjati njihovo življenje in zdravje tudi tako, da spoštuje okolje in naravo. Vem, da trpite zaradi tega. Danes, ko sem prišel, se mi je eden od vas približal ter rekel: »Oče, dajte nam upanje.« Toda jaz vam ne morem dati upanja. Lahko pa vam rečem, da kjer je Jezus, tam je upanje, kjer je Jezus se bratje imajo radi in si prizadevajo ohranjati njihova življenja, njihovo zdravje in sicer tudi tako, da varujejo okolje in naravo. In to Jezusovo upanje je tisto, ki nikoli ne razočara.

To je še posebej pomembno na vaši lepi zemlji, ki jo je potrebno zaščititi in ohranjati, imeti pogum reči 'ne' vsakršni korupciji in nelegalnosti. Vsi vemo za ime teh oblik korupcije in nelegalnosti. Vsi moramo biti služabniki resnice ter sprejeti v kateri koli okoliščini evangeljski način življenja, ki se razodeva v darovanju samega sebe ter v pozornosti do revnega in zavrženega. Posvetiti se ubogemu in zavrženemu! Sveto pismo je polno tega. Gospod namreč pravi: 'Vi počenjate to, pa tudi to… To zame ni pomembno. Zame je pomembno, da skrbite za siroto, da skrbite za vdovo, da sprejmete zavrženega, da varujete stvarstvo. To je Božje kraljestvo.

Praznik svete Ane, zavetnice Caserte

Všeč mi je, imenovati jo 'Jezusova babica'. Danes je primeren dan, da praznujemo babice. Ko sem kadil s kadilnico, sem videl nekaj zelo lepega. Sveta Ana nima krone, hčerka pa jo ima. To je zares lepo. Sveta Ana je žena, ki je pripravila svojo hčerko, da je postala kraljica, da je postala Kraljica nebes in zemlje. Ta babica je opravila izjemno delo. In zavetnica Caserte je zbrala na tem trgu različne predstavnike škofijske skupnosti s svojim škofom, voditelje civilne oblasti ter predstavnike različnih družbenih resničnosti. Želim vas vse opogumiti, da bi preživeli praznik zavetnice brez kakršne koli pogojenosti, kot čisti izraz vere ljudstva, ki se ima za Božjo družino ter bi utrdili vezi bratstva in solidarnosti. Morda je sv. Ana slišala svojo hčer Marijo izgovarjati besede Magnifikata, saj je zagotovo Marija večkrat ponavljala te besede: »Mogočne je vrgel s prestolov in povišal je nizke. Lačne je napolnil z dobrotami« (Lk 1,51-53). Naj vam ona pomaga, da boste ponovno iskali edini zaklad, Jezusa in naj vas uči odkriti kriterije delovanja Boga. On namreč obrne sodbe sveta, hiti na pomoč revnim in malim ter napolni z dobrinami ponižne, ki Njemu zaupajo svoje bivanje. Imejte upanje, saj upanje ne osramoti. Všeč mi je to ponoviti tudi vam: 'Ne pustite si ukrasti upanja'.

 

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...