Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež sprejel Meriam Ibrahim

Cerkev po svetu | 25.07.2014, 07:21 Marta Jerebič

Sudanska kristjanka Meriam Ibrahim, ki je bila v domovini zaradi domnevnega odpada od islamske vere in poroke s kristjanom obsojena na smrt, po močnem mednarodnem pritisku pa jo je prizivno sodišče vendarle pomilostilo, je včeraj prispela v Italijo. Na rimskem letališču Ciampino jo je pričakal sam premier Matteo Renzi. Meriam je skupaj z njeno družino v Domu sv. Marte sprejel tudi papež Frančišek. V polurnem pogovoru se ji je zahvalil za njeno pričevanje vere in njeno stanovitnost.

Meriam se je svetemu očetu zahvalila za podporo in molitev, zahvalo pa izrazila tudi ostalim vernikom in ljudem dobre volje. Papež je ob koncu srečanja pozdravil še italijansko skupino, ki je družino spremljala iz Sudana v Italijo. Kot je povedal vatikanski tiskovni predstavnik, je sveti oče s srečanjem želel izraziti svojo bližino, pozornost in molitev tudi vsem tistim, ki trpijo zaradi vere, predvsem pa kristjanom, ki trpijo zaradi preganjanja ali omejevanja verske svobode.

Spomnimo: Meriam Ibrahim je bila rojena očetu muslimanu in materi kristjanki. Odraščala je sama z mamo in se nikoli v življenju ni počutila muslimanka. Leta 2011 se je poročila s kristjanom Danielom Wanijem, Američanom s poreklom iz Južnega Sudana, in se tudi sama izrekla za kristjanko.

Islamsko sodišče v Kartumu jo je nato v skladu s šeriatskim pravom sredi maja letos obsodilo na smrt zaradi odpada od vere in apostazije oz. poroke s pripadnikom druge vere.

Medtem ko je bila v zaporu, je rodila deklico Mayo. Skupaj z njo je bil v zaporu tudi njen manj kot dve leti star sin. Po hudem ogorčenju Zahoda je sudansko prizivno sodišče pred mesecem dni razveljavilo obsodbo ter odredilo njeno izpustitev na prostost.

Nato se je sicer znova zapletlo, ko je skušala skupaj z otrokoma in soprogom zapustiti državo. Na letališču so namreč vse pridržali, domnevno zaradi lažnih dokumentov. Oba s soprogom sta imela potna lista Južnega Sudana. Po dveh dneh v zaporu in vrsti diplomatskih zapletov je družina nato pristala na veleposlaništvu ZDA v Kartumu in tam ostala mesec dni.

Včeraj pa so vsi štirje nenadoma prileteli v Rim, čeprav pred tem ni bilo znano, da bi Italija kakorkoli posredovala v zadevi. Skupaj z njimi je iz Kartuma letel namestnik italijanske zunanje ministrice Lapo Pistelli, na letališču pa jih je pričakal sam premier z besedami, da "je danes dan za praznovanje". Meriam z družino sicer odhaja v ZDA.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...