Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nesreča letala Boeing 777 Malasya Airlines nad Ukrajino. (foto: www.scmp.com)
Nesreča letala Boeing 777 Malasya Airlines nad Ukrajino.

Tajna zarota letalske nesreče?

Svet | 18.07.2014, 11:33

Razsežnosti letalske nesreče malezijske družbe nad vzhodnim delom Ukrajine je pretresla svet. V prvi vrsti zaradi 298 smrtnih žrtev, pa tudi zaradi ugibanj, da je bilo letalo sestreljeno. Okoliščine bodo jasne šele čez čas, številne države pa so že napovedale, da njihova letala ne bodo več letela nad vzhodnim delom Ukrajine.

Približno 80 kilometrov od Donecka na vzhodu Ukrajine je včeraj strmoglavilo letalo Boenig 777 malezijske letalske družbe z 298 ljudmi na krovu. Nesreče, po kateri so zaprli zračni prostor nad vzhodom Ukrajine, kot kaže ni preživel nihče. Med žrtvami je največ nizozemskih državljanov, 173 (43 Malezijcev, 27 Avstralcev, 12 Indonezijcev, devet Britancev, po štirje Nemci in Belgijci, trije Filipinci po en Kanadčan in Novozelandec. Pri 41 potnikih državljanstva še niso potrdili). Na vseh javnih zgradbah na Nizozemskem so zastave danes izobesili na pol droga, radijske in televizijske postaje pa so prilagodile svoje programe. Naslovnice vseh nizozemskih časnikov so polne letalske tragedije. Tudi načrtovano fotografiranje kraljeve družine ob začetku poletnih počitnic na plaži pri Haagu je bilo odpovedano.

V Kijevu so proruske separatiste obtožili, da so sestrelili letalo z raketo zemlja-zrak. Ti zavračajo obtožbe in zatrjujejo, da je letalo raketirala ukrajinska vojska. Letalo je padlo na ozemlje, ki ga nadzirajo separatistične sile. Njihovi predstavniki nameravajo črne skrinjice poslati mednarodnemu letalskemu odboru v Moskvo, kjer naj bi preučili njihovo vsebino.

Dogodek bo popoldne na izrednem zasedanju obravnaval Varnostni svet Združenih narodov. Bela hiša je Ukrajino, Rusijo in proruske separatiste pozvala k takojšnji prekinitvo ognja, da bi omogočili preiskovalcem dostop do območja tragedije.

Strmoglavljeno letalo v napete razmere na vzhodu Ukrajine vnaša nove razsežnosti. Že snoči sta se o tem po telefonu pogovarjala tudi ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški Barack Obama.

Tragičen dan v tragičnem letu za Malezijo

Malezijski premier Nadžib Rizak je povedal, da letalo ni poslalo nobenega klica v sili. Nesrečo je opisal kot "tragičen dan" v že tako "tragičnem letu" za Malezijo. Tragedija malezijskega letala, že druga po tem, ko je eno pred meseci neznano izginilo nekje nad Indijskim oceanom, kliče po različnih teorijah zarote. Letalo je letelo na višini 10 600 metrov v običajnem mednarodnem zračnem koridorju. Nižje plasti zračnega prostora so zaradi protiterorističnih operacij na vzhodu Ukrajine za zračni promet zaprte že od 8. junija. Predsednik Petro Porošenko je dogodek označil za teroristično dejanje.

Predstavniki nepriznane Doneške ljudske republike zatrjujejo, da naj bi malezijsko letalo sestrelilo ukrajinsko vojaško letalo. To razlago podpirajo tudi ruski mediji.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...