Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

20. mednarodna konferenca o aidsu

Cerkev po svetu | 18.07.2014, 10:17 Marta Jerebič

V avstralskem Melbournu se v nedeljo začenja 20. mednarodna konferenca o aidsu. Na njej pričakujejo 25 tisoč udeležencev, med njimi pa žal ne bo 108 strokovnjakov za boj proti aidsu, ki so bili na krovu malezijskega letala, ki je strmoglavilo v Ukrajini. Že danes se je v Melbournu začelo tudi srečanje katoliških strokovnjakov, ki delujejo na področju preprečevanja, diagnosticiranja in skrbi za tiste, ki živijo z virusom HIV in aidsem.

Srečanje so organizirale Mednarodna Karitas in druge katoliške ustanove, ki delujejo na področju boja proti aidsu. Kot je za Radio Vatikan povedal posebni svetovalec Mednarodne Karitas za vprašanje Aidsa, Robert Vitillo, je cilj zasedanja izmenjava mnenj in izkušenj ter ugotavljanje, kako so učinkoviti v boju proti aidsu.

»Za nas je pomemben človek, zato ne izbiramo preprosto kratkoročnih rešitev, ki morda imajo kakšen učinek, ne odgovarjajo pa potrebam človeka v celoti.« Bolnike namreč spremljajo tudi pastoralno. Proti virusu HIV pa se borijo tudi konkretno, predvsem na področju vzgoje, kjer spodbujajo vzdržnost pred poroko. Vitillo, ki na tem področju deluje že 25 let, pojasnjuje: »Na začetku, ko sem o tem govoril s strokovnjaki Združenih narodov, sem trčil na veliko nasprotovanja. Rekli so mi, da to sploh ni znanstveno. Moj odgovor se še danes glasi: če sta si zakonca zvesta, se virus hiv ne more več širiti. To vse bolj razumevajo tudi vlade, ki sporočila o vzdržnosti in zvestobi v zakonu vključujejo v svoje preventivne programe,« je še povedal Vitillo.

Vsak četrti bolnik z AIDS-em se zdravi v bolnišnici, ki jo upravlja katoliška Cerkev. Na nekaterih območjih, zlasti v Afriki, so katoliške bolnišnice sploh edine, ki skrbijo za take bolnike.

Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...