Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež poziva k zaščiti otrok, ki migrirajo brez spremstva

Papež in Sveti sedež | 15.07.2014, 11:01 Marta Jerebič

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, se je včeraj v Mehiki udeležil seminarja o migracijah. Sveti sedež in mehiška vlada namreč želita sodelovati pri reševanju tega vprašanja. Tema je zelo aktualna zlasti v luči dejstva, da je v zadnjih desetih mesecih iz držav Srednje Amerike v ZDA prišlo več kot 50 tisoč otrok brez spremstva staršev ali skrbnikov. Nekateri so na poti celo umrli. Udeležencem seminarja je sporočilo poslal tudi papež Frančišek.

Papež Frančišek v sporočilu poudarja, da je pojav migracij postal že skoraj značilna sestavina in izziv naših družb. Nanj pa je treba odgovoriti s kulturo srečanja in ne z nezanimanjem, rasistično, ksenofobno držo ali strahom. Posebno pozornost namenja otrokom, ki emigrirajo sami, brez spremstva staršev, da bi pobegnili revščini in nasilju. Razmere opisuje kot izredno humanitarno stanje, v katerem je treba otroke sprejeti in zaščititi. Takšni ukrepi pa ne bodo zadostovali, če jih ne bodo spremljala opozorila na nevarnosti takšnega potovanja, predvsem pa spodbujanje razvoja v izvornih državah. Papež ob tem poziva k sprejetju novih oblik zakonitega in varnega priseljevanja.

Kardinal Parolin rešitev za problem priseljevanja vidi v kulturnem in družbenem spreobrnjenju, v prehodu iz kulture zaprtosti v kulturo sprejemanja in srečanja. Tudi on je poudaril potrebo po zaščiti in pomoči otrokom. Nujno je sodelovanje med ljudmi, organizacijami civilne družbe, institucijami in državo. V tem smislu je Cerkev vedno bila in bo zvesta sodelavka, je dejal kardinal Parolin. Katoliške organizacije sicer vodijo skoraj vse centre za migrante v Mehiki.

Medtem so zbirni centri v ZDA nabito polni. Ameriški predsednik Barack Obama je zato pred dnevi kongres zaprosil za 3,7 milijarde dolarjev izrednih sredstev za spopadanje s krizo množičnega priseljevanja otrok brez spremstva iz držav Latinske Amerike. Zagotovil je, da se bo s tem problemom spopadel sočutno, vendar odločno.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.