Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež v Isernii odprl Celestinovo leto

Papež in Sveti sedež | 05.07.2014, 19:26 Marta Jerebič

Zadnja etapa papeževega obiska v pokrajini Molise je bila Isernia. Tu je najprej nagovoril zapornike, ki jim je ponovil besede, ki jih je že pred dvema tednoma izrekel v Castrovillariju v Kalabriji – izziv zanje je namreč upanje v njihovo vnovično vključitev v družbo. Da pa bodo to dosegli, bodo morali prehoditi pot tako na zunaj v samem zaporu, v družbi, kot tudi znotraj samih sebe, v lastni vesti in v srcu. Nato je na trgu pred katedralo nagovoril tamkajšnje prebivalce in ob tem odprl Celestinovo leto ob 800-letnici rojstva sv. Petra Celestina, poznejšega papeža Celestina V., ki se je v Isernii rodil leta 1215.

Ob srečanju s prebivalci Isernie je papež Frančišek Celestina V. primerjal s Frančiškom Asiškim, zlasti kar zadeva njun odnos do ljudi in njuno potrebo, da sta ljudem prenašala Božje usmiljenje:

Usmiljenje, odpustljivost, odpis dolgov niso samo nekaj pobožnega, ponotranjenega, neko tolažilno duhovno zdravilo ali neke vrste olje, ki naj bi nam pomagalo biti boljši. Nasprotno, usmiljenje je preroštvo novega sveta, kjer so sadovi zemlje in dela razdeljeni pravično in nikomur ne manjka najnujnejše, kajti solidarnost in delitev dobrin so konkretna posledica bratske povezanosti.

Oba svetnika sta nam po papeževih besedah zgled v uboštvu, usmiljenju in odrekanju. To je tudi smisel jubilejnega celestinovega leta.”Ne gre za beg, odmik od realnosti in njenih problemov, ampak odgovor, ki prihaja iz evangelija: ljubezen kot moč očiščenja človeških vesti, moč za prenovo družbenih odnosov, moč načrtovanja drugačne ekonomije, ki v središče postavlja človeka, delo, družino, ne pa denarja in dobička.

Vsi se zavedamo, da ta pot ni pot sveta, je nadaljeval papež. “Nismo sanjači ali zavedenci, niti želimo ustvarjati oaz zunaj sveta. Pač pa verjamemo, da je ta pot dobra za vse, saj nas zares vedno bolj približuje pravičnosti in miru. Vemo pa tudi, da smo grešniki in smo kot prvi neprestano v skušnjavi, da ne bi hodili po tej poti, ampak se uskladili z mišljenjem sveta, oblasti in bogastva. Zato se izročamo v roke Božjemu usmiljenju in se zavezujemo, da si bomo s pomočjo njegove milosti prizdevali za spreobrnjenje in dela usmiljenja. Ti dve stvari, namreč spreobnjenje in dela usmiljenja, sta pravzaprav jedro letošnjega jubilejnea Celestinovega leta,” je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...