Ljubljana, torek, 17. oktober 2017, 18:49

V eksploziji avtomobila bombe na Malti ubita znana novinarka in komentatorka

Malto je pretresla smrt znane novinarke in komentatorke Daphne Caruane Galizie. Umrla je v eksploziji bombe, ki je bila podtaknjena v njen avtomobil. Vrstijo se obsodbe tega dejanja in pozivi k takojšnji preiskavi.


Je za zavzetjem Kirkuka s strani iraških sil politični dogovor?

Iraške sile so zavzele mesto Kirkuk in prevzele ključne položaje v neposredni bližini iz rok kurdskih sil. Slednje naj bi se iz mesta umaknile praktično brez boja, ZDA pa so pozvale k pogovorom. Strokovnjaki zato poudarjajo, da je razplet izredno presenečenje, v ozadju pa da bi lahko bil dogovor.


Vatikan zavrača govorice. Benedikt XVI. je dobro!

Benedikt XVI. je dobro in ne umira, so včeraj zatrdili vatikanski uradniki. V zadnjih dneh so se namreč pojavile govorice, da življenje 90-letnega zaslužnega papeža ugaša kot sveča.


Černe: Ekonomska znanost vse bolj prepoznava človeškost ljudi

Ekonomska znanost vse bolj prepoznava človeškost oziroma psihološko plat ljudi. S tem se krepi zavedanje pomena interdisciplinarnosti, kar je ob razglasitvi letošnjega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo opozoril Matej Černe z ljubljanske ekonomske fakultete.


Ferfila: Katalonija je projekt, ki ga je noro realizirati prehitro

Ali je Katalonija razglasila neodvisnost, še vedno ni znano. Tudi po današnjem pismu katalonskega predsednika vlade Puigdemonta španskemu premierju Rajoyju, namreč ni jasno, kakšne so bile poteze.


V Avstriji zmaga ljudske stranke s Sebastianom Kurzem

Zmagovalka parlamentarnih volitev v Avstriji je ljudska stranka z 31-letnim predsednikom Sebastianom Kurzem, ki je neuradno novi kancler. Za zdaj še ni jasno, ali se Avstriji obeta nadaljevanje velike koalicije ali bo Kurz v vlado povabil svobodnjake. Končni izid volitev bo znan v četrtek, ko bodo prešteli še vse po pošti poslane glasovnice.


V Nigeriji ugrabili italijanskega duhovnika

V Nigeriji je v petek oborožena skupina ugrabila duhovnika misijonarja iz Rima don Maurizia Palluja, ki je bil močno povezan tudi z neokatehumensko skupnostjo. Tamkajšnja Cerkev pričakuje, da bodo ugrabitelji zanj zahtevali odkupnino.


Papež bo obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo

Papež Frančišek bo v Rimu obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Govoril bo o tem, kako spremeniti prihodnost emigracij z vlaganjem v varno prehrano in razvoj podeželja. Obisk bo sovpadal s svetovnim dnevom hrane, ki ga zaznamujemo 16. oktobra.


Kristjani v Iraku zaskrbljeni zaradi slabe odzivnosti OZN

Verske, še posebej krščanske manjšine v Iraku, so izrazile razočaranje in žalost nad pomanjkljivimi prizadevanji Organizacije Združenih narodov (OZN) pri obnovi šol v dolini Ninive. Kot je znano, je iraške kristjane s tega območja pred tremi leti nasilno pregnala skrajna Islamska država, ki je na infrastrukturi pustila pravo opustošenje. Čeprav v OZN poročajo o napredku pri obnovi Niniv in Mosula, pa tega v resničnem življenju ni opaziti, navaja katoliški portal Crux.


Komisarji za Sveto deželo tudi o migrantskem vprašanju

V preteklih dneh je na otoku Rodos potekalo letno srečanje vseh komisarjev za Sveto deželo. Med njimi so bili udeleženci iz Italije, Malte, Poljske in Slovenije. Ena od osrednjih tem je bilo vprašanje soočanja z migranti.


Novejše novice | Starejše novice