Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Maturantje iz Argentine 2014 (foto: Matjaž Merljak)
Maturantje iz Argentine 2014

Obisk maturantov iz Argentine in Kanade

| 08.08.2014, 08:29 Matjaž Merljak

Tudi letos so Slovenijo obiskali dijaki iz prekomorskih držav - triintrideset iz Argentine in osemnajst iz Kanade, z njimi pa tudi spremljevalci. Obisk že vrsto let organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu, v zadnjih letih tudi s podporo Urada Vlade RS za Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Letos so imeli dvotedenski program učenja slovenskega jezika in en teden ogledov kulturnih in naravnih znamenitosti Slovenije, domovine svojih prednikov. Z obiskom utrjujejo svojo narodno, jezikovno ter kulturno identiteto, se med seboj povežejo in poglobijo svoj odnos do Slovenije.

Mikaela in Nace iz Buenos Airesa
Mikaela in Nace iz Buenos Airesa © Matjaž Merljak
Vreme jim letos ni bilo zelo naklonjeno, a uspeli so obiskati vse slovenske pokrajine, tudi zamejstvo v Avstriji in Italiji, Triglava jim ni uspelo osvojiti, bili so na Debeli peči, zaključili so s zahvalno mašo na Brezjah. Več na

Predstavili so se tudi s petjem in recitacijami.

Iz Argentine je prišlo 33 maturantov Rast 53, trideset jih je iz Buenos Airesa in trije iz Bariloč, vsi so obiskovali sobotni popoldanski srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka v Slovenski hiši v argentinski prestolnici. Nace in Mikaela sta bila naša sogovornika. Srečali smo se na začetku njihove poti, ko so še imeli v načrtih vzpon na Triglav.

Natalija iz Toronta
Natalija iz Toronta © Matjaž Merljak
Povedala sta, da sta vesela tega, da sta na obisku v Sloveniji, navdušena sta bila nad lepoto Slovenije in sta bila vesela, da sta lahko v deželi, kjer so se rodili njuni stari starši. Maturantje so še pred Slovenijo obiskali Rim in tam se jih je sedem lahko srečalo s papežem Frančiškom.

Natalija iz Toronta je deset let obiskovala slovensko šolo pri Brezmadežni v Torontu. Vsako soboto so se učili slovnico, zemljepis, zgodovino in petje. Slovensko govori s starimi starši, doma pa govorijo angleško.

Maturantje iz Toronta
Maturantje iz Toronta © Matjaž Merljak

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...