Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenski minoriti zapuščajo Sveče

| 30.07.2014, 07:53 Matjaž Merljak

Bratje minoriti se umikajo z avstrijske Koroške. 33 let so živeli v samostanu Sv. Heme v Svečah, delovali pa v dekanijah Borovlje in Rožek. Razlog za umik je pomanjkanje redovnikov v Sloveniji. Sklep je minoritski kapitelj sprejel že pred štirimi leti.

Pater Roman Tkauc, ki je bil dušni pastir v Svečah 26 let, bo od 1. avgusta naprej deloval v minoritski skupnosti v samostanu na Ptujski gori, v Svečah ga bo nasledil doslejšnji kaplan v Dobrli vasi in pomožni dušni pastir v združenju far Grebinj, Igor Krašna. Krašna bo tudi provizor v Šentjanžu.

Poleg Tkauca se poslavljata tudi njegova sobrata Anton Ogrinc, župnik v Podgorjah, in Marijan Cafuta, pomožni dušni pastir v Selah, v Glinjah, na Bajtišah, v Šmarjeti v Rožu in še kje v dekaniji Borovlje. Faro Podgorje bo odslej oskrboval Jože Markowitz.

Čeprav so minoriti na Koroškem imeli dosti časa, da se sprijaznijo s premestitvijo, odhajajo s težkim srcem, je za slovenski spored ORF priznal pater Roman.

Zahvala šolske sestre, v ozadju škof Schwartz
Zahvala šolske sestre, v ozadju škof Schwartz © minoriti.rkc.si

Od svojih vernikov so se patri minoriti poslovili z večernicami v nedeljo, 27. julija 2014 v farni cerkvi v Svečah. Za njihovo dušno pastirsko delo v krški škofiji se jim je ob tej priložnosti zahvalil tudi škof Alois Schwarz. Največjo vrzel vidi v tem, da odhaja redovna skupnost in nato seveda tudi odhod duhovnikov, ki so bili v veliko pastoralno pomoč škofiji. Navzoče je povabil k molitvi za nove duhovne poklice ter duhovnike k skupnemu delu. Sledili so nagovori dekana, provincialke, županje in predstavnika župnijskega pastoralnega sveta. Ob sklepu je spregovoril tudi provincial p. Milan Kos in poudaril hvaležnost minoritov za redovno življenje in 33-letno delo na Koroškem. Izrazil je prošnjo, naj jim ljudje odpustijo vse napake in opustitve, ki so jih kot Frančiškovi bratje storili. S krajevno Cerkvijo, ki ima veliko pomanjkanje duhovnih poklicev, pa bodo ostali povezani v molitvi z željo, da jim Gospod nakloni novih duhovnih poklicev.

Slovo od minoritov v Svečah
Slovo od minoritov v Svečah © minoriti.rkc.si

Slovenski minoriti so pastoralno oskrbo župnije Sveče na Koroškem prevzeli prvo nedeljo v avgustu 1981. Postopoma so na prošnjo škofije še sprejeli župnijo in romarsko cerkev Podgorjah, župnijo Št. Janž in službo pastoralnega pomočnika v dekaniji Borovlje. Skrbeli so tudi za duhovno oskrbo šolskih sester na Koroškem in pastoralno pomagali, kjer je bilo potrebno. Pripadali so samostanu v Gradcu in pozneje samostanu sv. Maksimilijana Kolbeja v Ljubljani, dokler ni bil 5. februarja 1990 zakonito ustanovljen samostan sv. Heme v Svečah na Koroškem. XIII. redni provincialni kapitelj slovenske minoritske province leta 2010 je sklenil, da zaradi pomanjkanja patrov (predvsem tistih, ki znajo dobro tudi nemško) 31. julija 2014 sklenejo redovno življenje in apostolat na Koroškem.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...