Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
P. Janez Tretjak (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
P. Janez Tretjak

H Gospodu je odšel p. Janez Tretjak

Svet | 29.07.2014, 11:01 Tone Gorjup

V Šentilju pod Turjakom se danes poslavljajo od frančiškana p. Janeza Tretjaka. Večino svojih duhovniških let je preživel med rojaki v Južni Avstraliji, na slovenskem misijonu Sv. Družne v Adelaidi.

P. Janez Tretjak, ki je v nedeljo, 27. julija 2014, prestopil prag večnosti, je bil rojen 21. avgusta leta 1945. O svojem domačem kraju in mladosti je v eni izmed oddaj na Radiu Ognjišče povedal: „Sem iz Koroške, blizu Slovenj Gradca iz Dovž. Tam sem bil tudi rojen, na kmetiji; tam sem hodil v šolo. Ko sem končal šolo, sem bil tudi v velenjskem rudniku. Skozi pa sem čutil, da imam poklic, da bi rad postal duhovnik, vendar je pot do tega vedno tako daleč ...“ Želja se mu je izpolnila po vojaščini in leta 1973 je izrekel prve zaobljube pri frančiškanih. V Zagrebu je študiral vzhodno bogoslovje. V duhovnika je bil posvečen leta 1976. Po nekajletni kaplanski službi v frančiškanskih župnijah v Ljubljani je leta 1980 odšel v Avstralijo. Tam je nekaj mesecev pomagal p. Valerijanu Jenku v Sydneyu, zatem pa je odšel v Adelaido, kjer je ostal do lanskega leta, ko se je zaradi slabega zdravja v vrnil v domovino. Skupaj s tamkajšnjimi rojaki je zgradil cerkev Sv. Družine in tako postavil temelje Slovenskemu misijonu za Južno Avstralijo. Po zgledu sv. Frančiška je imel rad stvarstvo, zlasti rože in živali. 

Pred lanskim slovesom je svojim vernikom v Južni Avstraliji med drugim napisal: „ ... ko sem se v teh dneh pripravljal na pot domov in jemal v roke pisma, fotografije, knjige in toliko drugega, se je pred menoj ponovno odvijalo vseh triintrideset let mojega življenja med vami: vse, kar smo skupaj doživeli, skupaj ustvarili." Za slovo od tega sveta pa so za vse nas v domovini ali na tujem pomenljive njegove sklepne besede v naši radijski oddaji: „Poskušajmo, da bi ostali res Slovenci - to kar smo, zvesti Bogu in pa svojemu narodu.“ Pokojnega p. Janeza vam priporočamo v molitev.

Svet, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...