Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Dr. Rosvita Pesek na 21. Taboru Slovencev po svetu (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Rosvita Pesek na 21. Taboru Slovencev po svetu

Jože Pučnik kot izseljenec, bil je navdih in vzor …

| 24.07.2014, 07:49 Matjaž Merljak

Letošnji 21. Tabor Slovencev po svetu je prinesel okroglo mizo o izseljenskem prispevku k slovenski samostojnosti in enotnosti. Na njej je novinarka in zgodovinarka dr. Rosvita Pesek spregovorila o dr. Jožetu Pučniku. Kljub temu, da je bil zdomec, je pomembno sodeloval pri procesih nastajanja slovenske samostojnosti in državnosti.

Čeprav precejšen del svojega življenja ni prebil v Sloveniji, je bil stalno prisoten. Bil je tu, ko se je borilo za svobodo do znanstvene kritičnosti obstoječih jugoslovanskih razmerij. Bil je tu, ko je na lastnem hrbtu občutil ječo in samico. Kljub delu in življenju v Nemčiji je bil spet tu, ko se je pisalo prve tekste za 57. številko Nove revije in ko se je vanjo pisalo prve pobožne intelektualne zahteve za suvereno slovensko državo.

Ko se je začel boj za demokratizacijo monopolne partijske scene, je bil spet tu. Nekaj mesecev po nastanku Socialdemokratske zveze je prevzel njeno predsedovanje.

Ko se je v kletnih prostorih neke privatne hiše v Šiški sklepalo in podpisovalo dogovor o združenem nastopu opozicijskih strank v koaliciji Demos, je prevzel njegovo predsedovanje. Ko se je stara politična elita začela v okviru okrogle mize (Alko) pogovarjati z novo nastalimi zvezami o njihovi participaciji na oblasti in ko je vztrajala, da se ta dogaja le znotraj SZDL, je odločno povedal, da se je okrogla miza s to prevaro tudi končala.

Kljub pričakovanju mnogih ni postal prvi demokratično izvoljeni slovenski predsednik. Predsednik države ne zato, ker je na volitvah v boju proti Milanu Kučanu izgubil, predsednik Demosove vlade pa ne zato, ker se je tej funkciji sam odpovedal.

Slovenski plebiscit je razumel kot enkratno priložnost v narodovi zgodovini in je skupaj z drugimi političnimi strankami agitiral zanj. Na večer veličastne razglasitve plebiscitnih izidov je bila zanj »Jugoslavija mrtva«. Kljub vsemu je trajalo še skoraj leto, da se je tudi mednarodno-pravno osamosvojila in privolila v brionsko deklaracijo.

Samostojna Slovenija je bil njegov življenjski projekt. Kdo ve, ali zaradi pelina, ki ga je skusil v letih jugoslovanske države ali iz njegovega trdnega in premočrtnega prepričanja, da bomo kot narod v Jugoslaviji propadli skupaj z njo.

Njegova vizija je bila Slovenija, ki bo pravna in predvsem socialna država. Ne eno, ne drugo se ni, glede na njegove pripombe, uresničilo v pričakovani meri.

21. Tabor Slovencev po svetu, dvorana
21. Tabor Slovencev po svetu, dvorana © Matjaž Merljak

Dr. Rosvita Pesek (roj. 1965 v Mariboru) je kariero diplomirane novinarke začela na Televiziji Slovenija, kjer je še vedno zaposlena. Slovensko demokratizacijo je spremljala še kot novinarka pripravnica, o procesu slovenskega osamosvajanja pa hrani televizijski arhiv več kot 200 samostojnih prispevkov in poročil. Opravljala je novinarsko in uredniško delo, pripravila več raziskovalno-dokumentarnih filmov (Dosje Kočevska Reka, Projekt osamosvojitev, Roška – pripoved ulice, Lustracija, Demo(s)kracija, Osamosvojitvena vlada) in tri dokumentarne portrete: Korak pred drugimi (Jože Pučnik), Ivan Oman, kmet iz Zminca in Ponovno sem sam (France Bučar). Nazadnje je pripravila dokumentarni poldrugo uro dolg film z naslovom Osamosvojitvena vlada. Od leta 2007 vodi osrednjo informativno oddajo Odmevi. Magistrica znanosti je postala leta 1999 na Fakulteti za družbene vede, leta 2006 pa je na Filozofski fakulteti zagovarjala doktorsko disertacijo s področja zgodovine Politični subjekti in osamosvojitev Slovenije (1989–1992). Leto zatem je njen doktorat v delno spremenjeni obliki izšel kot obsežna samostojna monografija z naslovom Osamosvojitev Slovenije: ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država? Decembra 2008 je izdala drugo obsežno delo Skupščinski koraki k samostojni državi, Izbor iz Dobesednih zapisov sej Skupščine Republike Slovenije, odločilnih za nastanek neodvisne države Slovenije v obdobju 1990–1991, s komentarjem. Maja 2012 je točno na 22 letnico imenovanja prve demokratično izvoljene vlade pri Mohorjevi založbi Celovec izdala spet obsežno knjigo na 762 straneh Osamosvojitvena vlada, kako so gradili državo. Po treh mesecih od izdaje, je knjiga dočakala svoj prvi ponatis. Pri isti založbi je novembra 2013 izdala še knjigo o pomembnem slovenskem disidentu in politiku dr. Jožetu Pučniku s kratkim naslovom Pučnik. Tudi ta je po nekaj mesecih doživela ponatis. Z družino živi v Repnjah pri Vodicah.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...