Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Škof Jamnik na 21. Taboru Slovencev po svetu (foto: Matjaž Merljak)
Škof Jamnik na 21. Taboru Slovencev po svetu

Ostati zvesti koreninam

| 23.07.2014, 10:36 Matjaž Merljak

Človek ima korenine. Brez njih ne moremo rasti, ne moremo zacveteti v vsej svoji polnosti. Tako je v uvodu v sveto mašo, s katero se je začel 21. Tabor Slovencev po svetu, dejal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Z njim sta somaševala Zvone Podvinski s Švedske in Franci Cukati iz Argentine. Pri maši so bili namreč večinoma maturantje iz Argentine in Kanade.

Škof Jamnik je zbranim izrekel dobrodošlico ob obisku krajev, od koder izhajajo njihovi starši in stari starši ter nadaljeval: „Svet postaja izjemno majhen in prav je, da v tem svetu ohranjamo svojo identiteto, korenine, skrbimo za jezik, kulturo, vero, se pravi, da ohranjamo širšo domovino, ki ni omejena samo na slovenski prostor, ampak je v celem svetu ena sama Slovenija, saj vas toliko živi na različnih koncih sveta.“

Rojakom se je zahvalil za zvestobo, korajžo in mladost. Pa tudi učiteljem, duhovnikom in staršem. Zaželel jim je, da bi bili v tem svetu, ki postaja majhne, povezani. Spregovoril je o zgledu papeža Frančiška, kot vzor jim je predstavil sv. Katarino Siensko ter naglasil, da evropsko krščanstvo potrebuje novo prebujenje, saj se je v njem naselila bakterija ugodja in udobja.

Sveta maša na začetku 21. Tabora Slovencev po svetu
Sveta maša na začetku 21. Tabora Slovencev po svetu © Matjaž Merljak

21. Tabor Slovencev po svetu je potekal v nedeljo, 6. julija 2014, v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Nadaljeval se je z okroglo mizo o slovenski samostojnosti in enotnosti skoti čas. O tem v prihodnjih novicah.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.