Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Priznanje Hermanu Zupanu (foto: Svobodna Slovenija)
Priznanje Hermanu Zupanu

Ciril Jan in Herman Zupan nagrajenca ZS

| 22.07.2014, 10:59 Matjaž Merljak

Praznovanje dneva državnosti je zbralo argentinske rojake. Na slovesnosti je krovna organizacija Zedinjena Slovenija ZS podelila letna priznanja.

Večer je že padal na mesto, ko so začeli prihajati gostje. Slavje sta organizirala društvo Zedinjena Slovenija in Medorganizacijski svet. Ob vhodu je vsak rojak na srčno stran dobil pripet belo-modro-rdeči trak.

V cerkvi Marije Pomagaj je delegat slovenskih dušnih pastirjev msgr. dr. Jure Rode, daroval sveto mašo v zahvalo Bogu za neodvisno in svobodno Slovenijo ter za božji blagoslov vseh Slovencev v matični domovini, v zamejstvu in po svetu. Med sveto daritvijo je prepeval in povzdigoval svečanost in globoko doživljanje maše mešani pevski zbor iz San Justa, ki ga vodi prof. Andrejka Selan Vombergar. Zbor je pri orglah spremljala Anka Savelli Gaser. Po obhajilu pa je v cerkvi mogočno zadonela zahvalna pesem - Hvala večnemu Bogu.

Sveta maša za domovino in rojake doma in po svetu
Sveta maša za domovino in rojake doma in po svetu © Svobodna Slovenija

Po končani sveti daritvi smo se zbrali na dvorišču pred spomenikom našim žrtvam. S toplo dušo, po prejemanju božje besede, smo se za trenutek ustavili in se poklonili junakom z minuto molka. Pred spomenik je predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar ob spremstvu veleposlanika RS gospoda Tomaža Mencina položil slovenski šopek rdečih nageljnov.

Šopek in poklon pred spomenikom
Šopek in poklon pred spomenikom © Svobodna Slovenija

Pomaknili smo se v dvorano škofa Gregorija Rožmana, da bi se udeležili še kulturnega in družabnega srečanja ob obletnici neodvisne države. Dvorana je bila praznično okrašena, ob stranskih stenah pa je bila razstava umetniških del, ki je olepšala prostor in pokazala, kako se Slovenci in njih potomci, rojeni že v Argentini, izražajo preko svojih stvaritev.

Povezovalec večera Tone Mizerit je stopil pred mikrofon ter izrekel dobrodošlico. Prisoten je bil veleposlanik RS v Argentini Tomaž Mencin z gospo, bivši predstavnik RS veleposlanik Avguštin Vivod in gospa, bivši častni konzul RS v Buenos Airesu Herman Zupan in gospa, predsedniki in odborniki domov in organizacij ter drugi gostje.

Pogled na dvorano med petjem himen
Pogled na dvorano med petjem himen © Svobodna Slovenija

S spoštovanjem smo sprejeli argentinsko, slovensko in evropsko zastavo, ki so jih nosili dijaki Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka. Zaslišali so se akordi argentinske himne, nato pa smo zapeli še slovensko himno.

Najprej je pozdravil predsednik Zedinjene Slovenije Franci Žnidar. Za njim je priložnostne besede izrekel veleposlanik Republike Slovenije v Buenos Airesu gospod Tomaž Mencin. Po pozdravih pa je Urška Makovec podala slavnostni govor večera.

Veleposlanik Republike Slovenije Tomaž Mencin
Veleposlanik Republike Slovenije Tomaž Mencin © Svobodna Slovenija

Čas je bil za kulturni oddih. Vse prisotne je razveselil nastop mešanega pevskega zbora iz San Justa pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar. Z če priznanim zanosom, kakovostnim izvajanjem in prisrčnostjo so zapeli narodno Teku sem dol po dolin, v priredbi Viktorja Šonca, Ivana Resmana Vinsko in narodno Zdravica. Posamezno izvajanje in celoten nastop je bil deležen navdušenega ploskanja prisotnih.

Sanhuški pevci so nas razveselili
Sanhuški pevci so nas razveselili © Svobodna Slovenija

Sledila je podelitev priznanj društva Zedinjena Slovenija. Ta priznanja vsako leto, v soglasju z Medorganizacijskim svetom, naša krovna organizacija nameni osebam, ki so posebej zaslužne za gradnjo, obstoj in napredek naše skupnosti. Letos sta priznanje prejela kulturnik Ciril Jan iz Slovenske vasi. Drugi nagrajenec pa je bil industrialec Herman Zupan, uspešen v podjetništvu a vedno prisoten v skupnosti zlasti v okviru Slomškovega doma. Oba sta prejela spominske plakete iz rok predsednika Zedinjene Slovenije Francija Žnidarja, obe soprogi pa lepa slovenska šopka.

Priznanje Cirilu Janu
Priznanje Cirilu Janu © Svobodna Slovenija

Tako se je zaključil uradni del prireditve. Sledila je napitnica, ki so jo postregli člani slovenskih mladinskih organizacij. Med napitnico in še po njej pa so si gostje lahko ogledali razstavo, pri kateri je sodelovalo osemnajst slovenskih umetnikov s svojimi stvaritvami. Osvetlitev in ozvočenje prireditve je bila v režiji Aleksandra Šuca.

Del umetniške razstave
Del umetniške razstave © Svobodna Slovenija

Hvala vsem, ki so na katerikoli način sodelovali pri organizaciji, pripravi in pospravi tega slavja. S svojim delom in trudom so veliko doprinesli k lepemu poteku praznovanja.

Pot domov po proslavitvi 23-letnice politične neodvisnosti in samostojnosti Slovenije je bila označena z besedami: »Nasvidenje prihodnje leto!« ko se bomo ponovno srečali v Slovenski hiši in praznovali novo obletnico naše države.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...