Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenska zastava pred mestno hišo v Torontu (foto: VSKO)
Slovenska zastava pred mestno hišo v Torontu

Slovenski dan 2014 v Torontu

| 16.07.2014, 08:53 Matjaž Merljak

Slovenci po svetu na različne načine praznujejo dogodek, ko je slovenska skupščina 25. junija 1991 razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Rojaki v južnem Ontariju v Kanadi so do leta 2012 praznovali dva Slovenska dneva, sedaj imajo tri.

Prvi se je praznoval in se še praznuje v hamiltonskem območju zadnjo nedeljo v juniju.

Drugi ali torontski regijski Slovenski dan se priredi na vsako prvo nedeljo v juliju na Slovenskem letovišču severno od Toronto. Tam tovrstno praznovanje poteka že 55 let. Nastopajo lokalne skupine, prišli so tudi gostje iz Slovenije. Udeležijo se ga rojaki mlajše in starejše generacije.

V centru mesta Toronto, prav pred mestno hišo, pa 25. junija, na dan državnosti, že nekaj let obesijo slovensko zastavo. Tako o tem dnevu obvestijo vso slovensko in kanadsko skupnost, ki nima možnosti prisostvovati po društvenih prireditvah. Glavni organizator je bil Vseslovenski kulturni odbor, ki mu predseduje Marjan Kolarič, ki je tudi predstavnik kanadskih Slovencev v Svetu Vlade RS za Slovence po svetu.

Za oddajo Slovencem po svetu in domovini nam je povedal, da se je pogovarjal s protokolarno pisarno in obstaja možnost, da bo zastava v prihodnje plapola še za več dni. Letos so bili na dogodku prisotni: Irena Gril iz slovenske ambasade v Otavi, Joe Mihevc iz torontskega mestnega sveta in John Doma generalni konzul.

Slovenska zastava ob dnevu državnosti v središču Toronta
Slovenska zastava ob dnevu državnosti v središču Toronta © VSKO

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.