Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska Pristava pozdravlja rojake (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pozdravlja rojake

Julij na Slovenski pristavi

| 13.07.2014, 17:34 Matjaž Merljak

Lepo je uspela veselica Pristavskih tabornikov preteklo soboto, 5. julija 2014. Lepo število rojakov se je odzvalo vabilu ljudem, ki lastujejo počitniške hišice v pristavskem gozdu.

Gostitelji so postregli z odlično večerjo, ki je vsebovala izvrsten goveji zrezek (steak) ali piščanca, po želji. Za plesno zabavo so tokrat poskrbeli starejši glasbeniki pop glasbe. Pristava je bila tudi lepo okrašena. Zapuščina ohcetne zabave pretekle sobote.

Danes se pa veselimo piknika, ki ga pripravlja Misijonska znamkarska akcija. Sveto mašo daruje Franc Urbanija, župnik fare sv. Družine z predmestja Buenos Aires, Argentine. Po sveti daritvi v paviljonu bo na voljo spet kosilo s piščancem ali sarmo. Ostali del popoldneva bomo preživeli v klepetu in pogovoru z prijatelji in znanci. Ves dohodek tega piknika gre za vse naše misijonarje, ki oznanjajo Kristusov evangelij, širijo mir in ljubezen ter lajšajo revščino in bolezni. Naj omenim še to, da pri tem pikniku tudi prisostvuje KSKJ društvo Kristusa Kralja z darom bratstva in bo darovalo isto vsoto zneska piknika in prispevalo k daru dobrotnikov.

Slovenska pristava in sveta maša
Slovenska pristava in sveta maša © Tone Ovsenik

Oltarno društvo svetega Vida ima danes skupno sveto mašo pri slovenski maši ob pol enajstih. Tokrat članice ne bodo imele sestanka, ki je običajen po maši. Društvo Najsvetejšega imena pa ima svojo skupno sveto daritev prihodnjo nedeljo pri deveti maši in tudi ti ne bodo imeli sestanka in zajtrka po maši.

Župnija svetega Vida je pa v polni pripravi na svoj vsakoletni piknik na Slovenski pristavi prihajajočo nedeljo, 20. julija.

Danes tudi potekajo parlamentarne volitve. Volišče v Clevelandu za vse volilne upravičence je odprto od devete ure dopoldan do 17:00 ure popoldne na običajnem volilnem prostoru v Slovenskem domu za ostarele, ki jih nadzoruje Generalni konzul Slovenije, Jurček Žmauc. Bil je že kar v skrbeh ali bo dobil vse, kar je potrebno za volitve, ker je vse skupaj prispelo v Cleveland prilično pozno. Le nekaj dni pred datumom. Vabljeni smo vsi upravičenci, da pojdemo in oddamo svoj glas. Istočasno pa želimo da se volitev udeleži čim več rojakov doma, saj to je privilegija, še več, dolžnost vsakega človeka v demokratični državi. Saj samo na tak način lahko pričakujemo spremembe v političnem svetu. Če si ne vzamemo čas in gremo na volišče, se nimamo kam pritoževati, kako stvari stojijo na političnem polju. Vsak Slovenec naj gre in odda svoj glas po svojem srcu in prepričanju. Tu je edina rešitev, da Slovenija spet zaživi kot demokratična država, ki bi jo spoštovale druge svetovne države, kjer ljudje uživajo svobodo, mir in spoštovanje človekovih pravic in pravosodnost.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...