Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Bratstvo bolnikov in invalidov o Konvenciji ZN o človekovih pravicah

Cerkev na Slovenskem | 25.07.2014, 08:24 Marta Jerebič

Udeleženci 6. svetovnega srečanja Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov, ki poteka v Celju, so včeraj med drugim govorili o Konvenciji Združenih narodov o človekovih pravicah z ozirom na bolnike in invalide. Predstavniki celin so poročali, kaj se je na tem področju naredilo v zadnjih štirih letih.

Voditelj Bratstva v Sloveniji, Tone Planinšek, poroča:

Naj izpostavimo en primer in sicer iz Afrike, kjer so razmere najbolj kritične. V večini Afriških držav namreč še niso ratificirali konvencije o človekovih pravicah, med katerimi so tudi pravice invalidov… Trajno bolne in invalidne osebe še vedno težko dostopajo do javnega šolstva, do socialnih služb in zdravstvene oskrbe. V nekaterih državah je Bratstvo vodilna organizacija, ki daje pobudo, da se je o teh vprašanjih začelo razpravljati na parlamentarni ravni.

Druga pomembnejša tematika je bila solidarnost – bratska delitev dobrin in vrednot.

Najprej smo razmišljali o različnih pomenih solidarnosti. Varnost, sodelovanje, delo v dobro drugih, prepoznavati probleme drugih itn. Še posebej je pomemben vidik solidarnosti, ki ga predstavljajo svetniki. Vsi imamo razlog za delovanje v solidarnosti, ker imamo vsi istega stvarnika in smo vsi med seboj bratje in sestre. O solidarnosti je spregovoril že ustanovitelj Bratstva Henry Francois. Za razmišljanje smo vzeli njegove tri vidike: 1. Bratstvo nagovarja vse ljudi, brez razlike. 2. Ljubezen je dejavna. 3. Bratstvo vidi bogastvo v drugih ljudeh in spoštuje njihovo svobodo.

Na koncu smo se po jezikovnih skupinah pogovarjali o lastnih izkušnjah in našteli nekaj konkretnih predlogov kaj lahko naredimo za večjo solidarnost v medsebojnih odnosih.

Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...