Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mednarodni kongres krščanskih učiteljev 2014 gosti Kranj. (foto: katoliska-cerkev.si)
Mednarodni kongres krščanskih učiteljev 2014 gosti Kranj.

Krščanski učitelji o umetnosti, duhovnosti in vzgoji

| 23.07.2014, 16:20

V Kranju se na mednarodnem kongresu zbirajo krščanski učitelji iz več držav. Vse do ponedeljka bodo pod skupnim naslovom kongresa Umetnost, duhovnost in vzgoja imeli vsak dan pogovore in delavnice s priznanimi gosti. Udeležence bo vodilo vprašanje, kako sodobnemu človeku približati duhovne vrednote, pri čemer ima umetnost veliko poslanstvo.

59. Mednarodni kongres SIESC 2014 sta pripravila Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) in Evropsko združenje krščanskih učiteljev (SIESC). Organizatorji želijo prispevati delček k iskanju resnice, razvijanju čuta za dobro, razvijanju občutka za lepo, da bi tako mlademu človeku pomagali, da bi lažje prišel v stik s svetim, s presežnim. P. Silvo Šinkovec iz upravnega odbora DKPS je za Radio Ognjišče pojasnil naslov kongresa, ki kaže na to, da poudarek na umetnosti precej šepa v slovenskem kot tudi širšem evropskem prostoru. »Povsod smo šli v informacijsko tehnologijo, nabiranje točk, objektivno preverjanje … Prepričani smo, da umetnost oblikuje človeka na poseben način. Kot krščanski učitelji pa seveda gledamo tudi na duhovnost posameznikov. Temeljno vprašanje, ki nas vodi skozi ta kongres, bo: Kako sodobnemu človeku približati duhovne vrednote, pri čemer ima umetnost veliko poslanstvo? Umetnost ima toliko različnih možnosti, da prebuja tisto najbolj žlahtno v vsakem učencu, mladostniku.« Učitelji iz različnih držav bodo na tem kongresu med seboj izmenjali svoje lastne izkušnje in prizadevanja s tega področja, da bi se jim utrnila še kakšna nova ideja, ko se bodo vrnili na svoja delovna mesta.

Pri tem jim bodo pomagali znani predavatelji. Prof. glasbe Helena Fojkar Zupančič bo vodila predavanje na področju glasbe. Z udeleženci bo delila izkušnje o tem, kako preko glasbe mladim odkrivati svet umetnosti in duhovnosti. Predavala bo v četrtek, med 9.00 in 10.30, na temo: Glasba je nihanje strune, vpete med zemljo in nebom.

Vzgojna razsežnost umetnosti

O področju likovne umetnosti bo spregovoril p. Ivan M. Rupnik. »Povabili smo ga ne samo zaradi mozaikov, ampak njega kot umetnika. Predavanje bo o tem, kako on bere likovno umetnost. Njegovo predavanje bo nek prerez duhovnega branja likovne umetnosti skozi zgodovino,« je pojasnil p. Šinkovec. Rupnikovo predavanje z naslovom Vzgojna razsežnost umetnosti bodo poslušali »na terenu«, in sicer v petek ob 15. uri v cerkvi Vseh svetih na Žalah v Ljubljani. Predavanje bo v italijanskem jeziku, ob 16. 30 pa še v slovenščini. Pred tem bo ob 16.00 spregovoril dr. Damjan Prelovšek o najbolj znanem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku.

Sobotni gost mednarodnega kongresa učiteljev pa bo dr. Andrej Capuder. Spregovoril bo o vprašanju, kako zgodba sploh nastane, kjer kjer se srečata literatura in duhovnost, z naslovom Rojstvo zgodbe. V popoldanskem času bodo imeli udeleženci delavnice, kot je Praktična izkušnja dela z učenci in Prebujanje duhovnosti ob literaturi. Kongres se bo sklenil s ponedeljkovo ekskurzijo udeležencev na Notranjski Kras.

Lanski mednarodni kongres učiteljev SIESC je potekal v avstrijskem St. Pöltnu. V Sloveniji so ta kongres gostili leta 2000 v Ljubljani ter leta 2004 v Mariboru, Kranj pa je tako tretji gostitelj učiteljev iz vsega sveta.

O programu in prijavah na kongres (tudi le za posamezen dan) si lahko preberete na spletni strani DKPS.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...